The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature

- Advertisement -

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature

Architects: Atelier Général architecture
Project: The Rock House
Team: Alexis Naylor, Stéphanie Plourde, Xavier Crépeau Bellefeuille, Patrick Lévesque
Location: Shefford, Quebec, Canada
Floor Area: 2300 sq.ft.
Photography: Adrien Williams

Built on the slope of Mount Shefford, the residence bridges an aerial view on one side and an ascending, rugged topography, populated by rocks and maples, on the other.

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 2

The initial idea for the Rock house was to merge with the mountain, to nestle into the terrain until it becomes one with the residence. Entering the site from below, we see a black volume that seems to emerge from the slope and detach itself from the surrounding vegetation. Its dark truncated shape echoes the rocky projections that inhabit the site. The living areas, located upstairs, offer the occupant an intimate relationship to the site, a level access to a wild and untouched nature via a large terrace profiled to the topography. At the other extremity, the Rock house rises above the void, allowing an atmospheric point of view towards the treetops.

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 5

A utility space sheltered by the projection of the upper floor gives access to the residence. From there, a wooden staircase leads to the main floor, where the spaces flow freely under a flat, floating roof, showing a laminated wood structure. An inner course circulates from room to room, following the outer walls. The walls open at the end of each axis to offer a view of the surrounding trees, creating the feeling of being both protected under the wooden roof and immersed in the forest.

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 6

The kitchen, finished in white pine veneer, is framed by two parallel white blocks that form an indirect link with the adjoining dining room. This space opens completely onto the ascending slope and dialogues with the boulder located nearby, integrated into the terrace. In continuity with the master bedroom, the ambulatory circuit continues along the periphery of the space occupied by the bathroom, at the heart of which a bath-shower block faces a huge window, placing the user in intimacy with the forest. Nested between this space and the living room, the triangular-shaped veranda opens onto a leafy cover, a nest perched in the hollow of the landscape. Like the house as a whole, a refuge both anchored and aerial.

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 6

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 7

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 8

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 9

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 10

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 11

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 12

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 13

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 14

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 4

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 1

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 15

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature 16

- Advertisement -

Northwest Harbor by Bates Masi Architects

Northwest Harbor is a private residence completed by East Hampton-based Bates Masi Architects. The house is located in East Hampton, NY, United States. Project description: Straddling freshwater...

SIRI House by IDIN Architects / Thailand

SIRI House by IDIN Architects is a renovation project of commercial building. It is both a house and an office of jewelry business which belongs to...

Hyatt Regency Beijing Shiyuan / CL3 Architects Limited

Hyatt Regency Beijing Shiyuan is designed to create a green life living, blending into nature in order to obtain the sensation experience of living surrounded by the mountain, river, lake, wild birds and flowers.

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture

The renovations + additions took cue from this wall utilizing a variety of bricks throughout the extension. Recycled bricks sourced extended the remnant wall, adding texture and colour in an otherwise monochrome extension.

This Wooden Tower is a Space for Grooming, Contemplation and Delicacy

Designed as a collaboration between Norwegian studio Gartnerfuglen and Spanish architect Mariana de Delás, the Grooming Retreat was the “dream” request of a woman...

Revamped Narrow Brooklyn Row House Defined by Unique Details

This project is a renovation and extension to a 12′ wide rowhouse in Brooklyn, New York. BFDO completely gutted the existing four story brick building and added a two story extension.

Cumaru House: An Imposing Example of Modern Brazilian Architecture

The main functions of the Cumaru house are concentrated on a single plan, providing a single floor house aspect, sharing abundant lighting and ventilation integrated by a central pool. The upper and lower floor contain spaces of sporadic and private use.

South End Residence by Peter Braithwaite Studio

South End Residence by Peter Braithwaite Studio is a bungalow house located in the historic South End of Halifax, Nova Scotia, near the cities largest municipal park.

Coastal Modern House – In the Dunes / Caleb Johnson Studio

This coastal modern house was influenced by the vernacular coastal structures that can be found dotting the Maine coast. The building was simplified to pure geometric forms and then manipulated and modernized to take advantage of the sea ...

Brighton Bunker – Outdoor Living Space by Dan Gayfer Design

Brighton Bunker is an extension project of an outdoor living space completed by Australian studio Dan Gayfer Design. Description by Dan Gayfer: The rear area of...

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors

The big wooden box calls everybody’s attention from inside and outside of the condominium in Londrina, Brazil. The cubist house, designed for a young couple, abolished the spaces and traditional partitions.