Residential ArchitectureRenovation ProjectsSanderson House - Extension to a Victorian House in the Form of...

Sanderson House – Extension to a Victorian House in the Form of a Fox

Sanderson House - Extension to a Victorian house in the Form of a Fox

Architects: David Kohn Architects
Project: Sanderson House – Extension to Victorian house
Location: North London, UK
Client: Rupert Sanderson and Rowan Routh
Design Team: David Kohn, Saya Hakamata
Collaborators: Hardman Structural Engineers, REM Projects
Photography: Will Pryce

London-based David Kohn designed the single-storey extension to create more living space for Sanderson family – hence the name, Sanderson House. The project won the second place in Dont Move! Improve Awards 2016.

The semi-detached villa in Islington had a typical rear kitchen extension which historically functioned as a scullery. The clients have three young boys and wanted to make the most of their generous garden.

Sanderson House - Extension to a Victorian house in the Form of a Fox 1

The extension is intended to feel like a pergola, with concrete columns framing outdoor spaces. A continuous sliding glazed screen allows virtually uninterrupted views outdoors and for the interior to be completely opened up to the garden in the summer.

Sanderson House - Extension to a Victorian house in the Form of a Fox 3

The more formal living rooms in the front of the house were connected to the new extension through a new arched window. This offers views into the new dining room and through a circular window in the garden facade that frames a tree in the distance.

Sanderson House - Extension to a Victorian house in the Form of a Fox 5

The red brick facade matches the more ornate street facade, designating the rear elevation and its relationship to the garden as of a new importance to the building. The pattern of the brickwork makes playful reference to the different geometrical relationships of the extension to the original house.

Sanderson House - Extension to a Victorian house in the Form of a Fox 6

The design acquired the form a child’s drawing of a fox which are often sighted in the garden, much to the pleasure of the three young boys.

Sanderson House - Extension to a Victorian house in the Form of a Fox 7

Sanderson House - Extension to a Victorian house in the Form of a Fox 8

Sanderson House - Extension to a Victorian house in the Form of a Fox 9

Sanderson House - Extension to a Victorian house in the Form of a Fox 10

Sanderson House - Extension to a Victorian house in the Form of a Fox 11

Sanderson House - Extension to a Victorian house in the Form of a Fox 12

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Manhattan Beach Ranch / Blue Truck Studio

Thrilled with the beach town location of their summer house in the Los Angeles area, but not with its loud ’90s-era architecture, a family of four approached Blue Truck Studio with a directive — tone it down. What they had: a Manhattan Beach house with wild geometry, such as octagon-shaped rooms and triangular spaces.

São Felix Apartment by Paulo Moreira Architectures

The ocean is the most striking feature of the landscape surrounding the Sao Felix Apartment. The breathtaking views are accentuated by a rather sober intervention in terms of material expression.

Atherton House by Butler Armsden Architects

This gently sloped 1.75 acre lot in Atherton provided a rare opportunity to create a contemporary courtyard house that also has commanding views of the surrounding hills. The pleasantly varied massing and simple wood siding gives this house the look and feel of a structure that has evolved over time, while remaining contemporary and fresh.

Clarksville Residence: A Historic Home Pays Homage to its Austin Roots, by LaRue Architects

LaRue and Foursquare Builders took great time and care to hold on to the home’s historic character. The team set out to painstakingly restore and rebuild -- as old and new now seamlessly meld in the new 3,900 SF home.

Bo Growth Workplace by DG Arquitecto Valencia

The design, by DG Estudio, is an office conversion for a boutique organization specializing in consulting and career placement. The challenge was to take the existing space—a dark and highly compartmentalized office—and transform it into a modern workplace.

Recommended Stories