California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda

Architects: Studio Schicketanz
Project: California coastal retreat
Location: California’s Central Coast
Size: Main house of 4,000 square feet (372 square meters), plus small separate guest houses, on 70 acres (28 hectares)
Year 2017
Photographer: Joe Fletcher Photography

Studio Schicketanz embraced the principles of sthapatya veda for this retreat designed and built for a close-knit family from southern California. Sthapatya is a word from ancient India that means “establishment,” and Veda means “knowledge.” The guiding principles of the practice are based on an understanding of established cosmic order. Each element of the building must face a certain direction, and a particular emphasis is placed on the importance of using green building materials.

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 1

The main residence, guest house, and barn have been built; three studios are underway. The singular vision is for a compound that can shift and adapt uses depending on family needs: for work, meditation, meals, music, games, and celebrations. All utilities have been installed underground in order to preserve the pristine nature of this ancient plot of land.

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 2

This California Coastal Retreat was originally built completely off the grid. Today, a connection to the grid exists, but the entire property is primarily serviced by a large solar array, and conservation of natural resources remains very important to the family.

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 3

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 4

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 5

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 6California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 7

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 8

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 9

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 10

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 11

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 12

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 13

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 14

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 15

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Pacific Pavilion by Studio John Irving Architects

The Pacific pavilion opens out in two directions, to the east (ocean) and to the west (farm). The views in both directions seem to go forever, the rolling hills give the ocean views a run for their money. The remote location meant the project needed to be manage extremely well and it also needed to fit within a challenging timespan.

Woollahra House by Porebski Architects

Located within Woollahra Council’s Heritage Conservation Area, this residence is perched upon a 5m heritage sandstone wall that forms part of a large bushland setting. The Woollahra house has been designed as a structure that belongs to the park with its strong concrete block corner buttresses rising up from the existing sandstone base.

Sustainable House Randwick / Day Bukh Architects

Architects: Day Bukh Architects Project: Sustainable House Randwick Location: Sydney, NSW, Australia Area: 150.0 m2 Project Year 2016 Photography: Katherine Lu Sustainable House Randwick is an addition to a dark...