Architecture and Interior Design StudiosM1DTW ArchitectsFloyd Headquarters in Detroit by M1DTW Architects

Floyd Headquarters in Detroit by M1DTW Architects

Floyd Headquarters in Detroit by M1DTW Architects

Project: Floyd Headquarters
Architects: M1DTW Architects
Design Team: Christian Unverzagt, Thomas Affeldt, Kerry Conway, Genevieve Doman
Location: Detroit, Michigan, USA
Project size: 3000 ft2
Photo Credits: Nev Muftari, M1DTW Architects
AWARDS
“Interiors Award” AIA Michigan Design and Honor Awards, 2020
Commerce Award – Detroit AIA Detroit, UNESCO Detroit City of Design, & Design Core Detroit, Winner, 2019

The headquarters for Floyd furniture is a 3200 SF office and retail space renovation within an existing warehouse building in Detroit’s Eastern Market. The company, which began in 2014 with a Kickstarter project, has grown into a successful manufacturer of superb quality directly- to- consumer furniture made simple and easy to assemble (and disassemble).

Floyd Headquarters in Detroit by M1DTW Architects

The Floyd Headquarters is designed to accommodate a range of working styles, from deskwork to more casual meetings in lounge or eating areas. The existing building utilized glazed block construction for easy cleaning when it served as a meat storage warehouse; block walls have been painted over with semi-gloss white paint, to retain the original color and as a reference to its former finish qualities. The space is subdivided with several 10-foot high, free-standing walls, including a thick-to-thin wall we dubbed ‘the Floyd Wall’ to delineate uses without entirely separating them. A glass-enclosed conference room and a smaller ‘phone booth’ provide privacy within the collective space. A showroom space known as ‘The Floyd Shop’ allows products to be experienced firsthand, while two long tables act as workspaces during the week and transform into event spaces for pop-ups and other activities.

Floyd Headquarters in Detroit by M1DTW Architects

The design was intended to provide a backdrop to the furniture designed by the company. The material palette is deliberately restrained, with polished concrete floors, an exposed wood ceiling, and painted gypsum board walls, in addition to the white-painted block walls. Custom-designed millwork pieces such as the phone room desk, kitchen bench and backsplash are made of ash to complement Floyd’s products.

MATERIALS
Polished Concrete
Laminated Baltic Birch Plywood
Skidguard Plywood
Oiled Ash Wood
Ceramic Tile
Anodized Aluminum

Floyd Headquarters in Detroit by M1DTW Architects kitchen, lounge, M1DTW Architects

key Floor Plan

Floyd Headquarters in Detroit by M1DTW Architects

Floyd Wall, M1DTW Architects

conference room, M1DTW Architects

Floor Plan

retail, M1DTW Architects

showroom, M1DTW Architects

Floyd Headquarters in Detroit by M1DTW Architects

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

A spectacular site, artistic freedom and clients with vision came together to create the perfect opportunity for Carney Logan Burke Architects to design a modern art piece on the banks of the Snake River.

Cacupé House by Studio Colnaghi Arquitetura

Among a mesmerizing view, Cacupé House is located, as its name suggests, in Cacupe – Florianopólis, Brazil, at a residential complex. The Studiocolnaghi was responsible for the interior design Project, which aims to integrate architecture elements to interior design solutions.

Coastal Holiday House Suitable for Frequent Guests and Informal Entertaining

After a decade or so of owning a coastal holiday house a few houses back with limited views, the clients, an Auckland family of five, decided to take the plunge and when one of the last beachfront sites became available they bought it and set about designing a house for their lifestyle.

Parisian Apartment with a Gorgeous Interior Design Customized with Walnut and Glass

Glass & Walnut is an attractive two-storey Parisian apartment designed by studio CUT Architectures. Description by CUT Architectures: The apartment spreads over two floors, with...

Old mill transformed into a modern holiday home

A old mill conversion designed by WT Architecture, in the shell of a former threshing mill in the Scottish Borders. New openings through the...

Related Articles