Residential ArchitectureHousesLuxurious South African House with Integrated Natural Feature

Luxurious South African House with Integrated Natural Feature

Luxurious South African House with Integrated Natural Feature

Project: Luxurious South African House / La Belle Vue
Interior Design: OKHA Interiors
Architects: Bomax Architects
Location: Fishermans Bend road, Llandudno, South Africa
Photo Credits: Mickey Hoyle

Located in a small beachfront community in South Africa, Project La Belle Vue was a creative design collaboration between Bomax Architects, headed up by Dion Walters, and OKHA Interiors.

Luxurious South African House with Integrated Natural Feature

The house was to provide a place of sanctuary and repose from the fast paced life of this international executive. From its elevated position, this luxurious South African house has spectacular views of both mountain and ocean which are visible from every aspect of the house. There are extensive balconies and terraces both at the front and back of the house and large windows frame the mountain and sea views from the interior – a key design element attributed to Bomax Architects.

La Belle Vue by OKHA Interiors and Bomax Architects

The project was an extensive alteration of an introverted building that now literally unzips across the entire front façade allowing direct access from the dining, living, entertainment and master bedroom to the exterior on both levels. The house breathes the sea air and allows the beach to become one with the natural matt finishes selected for the interiors.

Luxurious South African House with Integrated Natural Feature

The existing old house was remodeled by Bomax Architects entirely, while retaining the existing concrete frame which rests on large boulders. A giant granite boulder remains inside the house adding to the integration of the indoor and outdoor environments. Utilising existing materials together with sustainable building components allowed Bomax to improve the overall energy consumption and thermal performance of the house.

La Belle Vue by OKHA Interiors and Bomax Architects

Although the Bomax architecture expresses a modern, almost minimalist aesthetic, the client wished to express his African heritage through elements of the interior; subsequently much of the furniture items were custom designed to subtly articulate an African modernism and luxury. The OKHA designed three dimensional, sculpted and carved front door was inspired by traditional African motifs and sculpture and sets the tone for further contemporary interpretations found throughout the interior.

La Belle Vue by OKHA Interiors and Bomax Architects

The ground floor formal lounge area is soothing in its chalky monochromatic palette, allowing natural light to sculpt and enhance the interior architecture and stucco walls. The furniture uses strong lines, clean forms and materials such as etched raw oak, vintage leather, satin brass and granite to create a timeless elegance.

La Belle Vue by OKHA Interiors and Bomax Architects

The entertainment level which houses the audio visual home cinema system, is a more vibrant experience with rich African earth inspired colours, custom graphic rugs and a classic retro feel which gives the upper level a distinct attitude.

Luxurious South African House with Integrated Natural Feature

Luxurious South African House with Integrated Natural Feature

La Belle Vue by OKHA Interiors and Bomax Architects

Luxurious South African House with Integrated Natural Feature

Luxurious South African House with Integrated Natural Feature

Luxurious South African House with Integrated Natural Feature

Oktra Has Completed the Construction of Its New Office in Clerkenwell, London

Partway through the build of our new office in Clerkenwell, the coronavirus pandemic hit the UK and London entered lockdown.

Colour Plane House by Turner Architects

Our response is to use an eclectic but carefully chosen palette of materials and colours to give the house this painterly and textured quality. A main component of the design is a concrete and timber tree which rises from the garden.

Inside Autodesk’s New Offices in Tel Aviv

Project: Autodesk New Offices Architects: Setter Architects Head team: Shirli Zamir Team: Bella Ventura, Michal Leitner, Reut Mey-Raz Location: Tel Aviv, Israel Photography: Uzi Porat Setter Architects has received the...

Surry Hills Warehouse by Stephen Collins Interior Design

Dating back to the 19th century the Surry Hills Warehouse was originally a tractor showroom, later the Labor Club of South Sydney, and eventually even a night club. The re-use of the warehouse into a single residence provided many creative opportunities.

House One by Architects Ink

House One plays on turn of the century housing design themes and aspirations with it’s flexibility and modular arrangement. It is a modern take on a body of mid century wisdom, with an architect by your side.

Related Articles