Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal

- Advertisement -

Grandola House

Architects: ColectivArquitectura
Project: Grandola House
Location: Grândola, Portugal
Area 2225.0 ft2
Photography: Fernando Guerra | FG+SG

From the architect: The choice of location for deployment of the buildings aimed to make the most of the view of the terrain. At the same time it takes a small promontory to the location of a yard, located to the west of the dwelling, for the parking and maneuvering of vehicles.

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 1

The outside form resulted from the intention of creating situations of full/empty, adopting a composition of parallelepiped volumes, which create misalignment through its two courtyards, prolonging the experience of the house to the outside.

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 1

The location of the openings in the composition of the elevations provides visual crossings, the difference in height between the volumes of the rooms, kitchen and the living room, reinforced by a vertical marking the fireplace chimney, resulting in a dynamic composition.

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 2

The openings, searching outside framings, act as plans of light of careful proportions that simultaneously capture and filter the surroundings.

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 3

The Grandola house, with entrance to the West, develops along the north/south axis and the master bedroom, with private toilet, is located on the North top, followed by the living room with a higher ceiling height, the kitchen, with two support areas intended for storage and laundry room, and finally a volume with two rooms with private sanitary facilities.

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 4

Across the East housing front, with a direct and privileged relationship with the outside, are located a patio with access through the kitchen and living room, and the pool, surrounded by a paved area with different areas, both in terms of function and material and its permeability.

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 5

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 6

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 7

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 8

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 9

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 12

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 10

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 11

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 13

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 14

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 15

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 15

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 16

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 17

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 17

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 19

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal 20

- Advertisement -

Innovative Workspace for Department G, ŠKODA AUTO Mladá Boleslav

The INNO-SPACE U20 project was conceived by ŠKODA AUTO‘s Quality Management department, a strong representative of the traditional company culture. While keeping quality as the basic requirement, the workspace is creatively transformed using design and technology.

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building

This 12th street loft building, known as University Mews, is in the heart of Greenwich Village. Built in 1900, as a shirt factory, the structure has lovely vaulted ceilings that were left fully expressed in the renovation.

Shibui House in Tamahere, New Zealand / Red Architecture

Located in a rural Waikato community, Shibui House is a four-bedroomed family home with one of New Zealand’s most beautiful garages – a sculptural faceted form covered with cedar shingles.

St. Helena Residence by Zack | de Vito Architecture + Construction

The St. Helena Residence sits atop the western edge of the Vaca Range overlooking St. Helena and the Napa Valley. The house is perched on a ridge with valley views to the west and forest views to the east, nestled amongst the natural rock outcroppings, and native Oak and Manzanita trees.

Single Story Vacation House on an Island in the Stockholm Archipelago

Strömma Projekt in collaboration with Max Holst Arkitektkontor have completed a single story vacation house located on an island on the Stockholm archipelago in...

Hikone House, Japan / Hearth Architects

The size of the Hikone house is two divisions. There are connecting roads in north and south, the house has two different aspects. I made each different aspects for the front and the back.

Peppertree Villa, a 1920s Home Revived and Refreshed by Luigi Rosselli

At the summit of Bellevue Hill a centennial Peppertree rises over the skyline; two homes lie beneath its vast canopy. To one side of the fence, The Oculi House and to the other, Peppertree Villa, a skillfully designed late 1920s home.

Millgrove House by Toms + McNally Design

For Toms + McNally Design, Architecture is a response to context. Millgrove House, located in rural Hamilton, sits on a property that contained an abandoned apple orchard, and a hay-growing farm for local use.

Somerton Long House, Somerset / Neil Choudhury Architects

The Somerton Long House is a two-storey, new-build dwelling in Somerton, Somerset, designed by Neil Choudhury Architects. The 350 square-metre project is built into a steeply sloping site and overlooks a pond, mill stream and garden designed by James Alexander Sinclair.

Descendant House / Matt Fajkus Architecture

Developed as a home for multiple generations, the Descendant House allows three family units and generations to co-exist harmoniously in a single structure. The house physically descends down the slope of the lot, while also carrying on the legacy of a former house that previously existed on the site.

A Historic Agricultural Complex Reimagined as a Community-Focused Commercial Retail Destination

The agricultural complex is composed of five structures—a mix of old and new—including a renovated 105-year-old cotton gin building, a large, renovated steel equipment shed, a historic elevated grain augur, four vintage silos, and three new buildings.