Residential ArchitectureHousesBrufe House by Oval Studio

Brufe House by Oval Studio

Brufe House by Oval Studio

Project: Brufe House
Architects: Oval Studio
Author: Avelino Oliveira
Team: Elina Briede, Catarina Ferreira, Levi Barros
Constructor: Moreira Sampaio, lda
Engineering: OMEGA
Location: Rua António José Brandão, Brufe, Portugal
Completed 202
Photo Credits: Ivo Tavares Studio

The Brufe house was intended to be ground floor. The land is almost flat and has a timid water line that borders the property to the west. The surroundings are marked to the south by a natural, continuous space, as if it served as a backdrop for a long lawn. To the north, the well-kept main road is directly opposite a pre-primary school building. The housing is neither hidden nor facing the street. Its patio is the focal point of the volumes, it defines and defines itself.

Brufe House by Oval Studio

The set is composed of two parts, a taller one representing the most public areas of the house, the entrance, the generous living room and the kitchen (with pantry).

The lower volume, facing the east side, organizes four rooms, a laundry and an office, all arranged in a row.

Brufe House by Oval Studio

Basically, like a piece by Giacometti, there are two boxes connected by an empty space in which each one represents its home, one more open and public and the other more domestic and private.
The patio spaces will be more important than the ones built, as these are the elements that make the house work. The glazing, 6 meters wide, slides only with mechanical support – it opens up for the family’s special moments and turns the house into an open space merged with the quadrangular patio. At the same time, this large glazing when opened creates a mini enclosed patio adjacent to the pantry.

Brufe House by Oval Studio

All the openings of the volumes seek a language in which the notion of the window as an element of interior-exterior relationship is assumed. In the bedrooms, the need for seclusion led to the creation of a horizontalized wooden skin, which reinforces the grammatical exercise of a house that intends to be modern but contaminated by a search for fluidity and coherence in the architectural language.

Brufe House by Oval Studio

Brufe House by Oval Studio

Brufe House by Oval Studio

Brufe House by Oval Studio

Brufe House by Oval Studio

Brufe House by Oval Studio

Subscribe to our newsletter

Morgana House in Germany Featuring an Archaic and Brutalist Aesthetic

Morgana House is somewhere else. Surrounded by neighboring homes dating from the late nineteenth century, the building is like an abstract volumetric study for a potential building and seems to have fallen out of context.

Kana Filmes Offices / Playful and Creative Work Environment

Architects: AR Arquitetos Project: Kana Filmes Offices Location: São Paulo, Brasil Project Architects: Marina Acayaba and Juan Pablo Rosenberg Collaborator: Flávia Torres Project Area: 136.0 m2 Photography: Pedro Kok Kana Filmes...

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London

The client's brief was to demolish an existing single-storey storage garage and construct a new two bedroom courtyard home in an awkward space between rear terraced gardens and a row of 16 garages in West London.

House in Kyoto That Combines Modern Structure with Traditional Japanese Style

The house is for a couple and their three little children, located in a quiet residential area in northern Kyoto city. The site environment is where neighbor houses are standing at the edge of the east, west, south boundary, and houses ...

Waxwing Residence by Ancerl Studio

The Waxwing Residence is a three-level home with six bedrooms and eight bathrooms, spread over 4200 square feet on a forested ravine lot.

Recommended Stories