A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles

Building and interiors design: Jane Hope
Project: Ski House renovation
Construction and hand finishing: Dominic Toutant
Location: Saint-Sauveur, Canada
Year 2018
Photographer: Adrien Williams

When you wind your way up Mont Suisse in Saint Sauveur des Monts, you keep your eyes on the road. The switchbacks and hairpin turns hold your attention until you arrive at the very top. But once there, it’s something else that makes you hold your breath.

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles 1

The vista below peeks through the trees, and through the glass portico of a house perched at the edge of the valley. It draws you in. And once inside, the view spreads out like a billowing blanket of green in summer, and a fairy tale of twinkling white in winter. Gazing out at the view, you begin to make connections.

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles 2

The silver roof and spire of the cathedral in the village below, are echoed in the standing steel roof and siding of one wing of the house.

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles 3

The historic auberges that dot the landscape are inspiration for the cedar-shingled roof and siding of the other wing.

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles

The windows too, all square, arranged in an even row, or stacked like hay bales, speak of the heritage of barns where livestock once huddled for the winter.

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles

These days, the valley is given over to ski hills on all sides. The village bustles with festive après-ski destinations. But if cozying up by the fire, or sipping hot cocoa on the terrace is more your style, then you can’t top this house at the summit.

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles 6

A local artisan created the distressed steel entrance door that opens into a broad entrance. Featured is a cantilevered bench and ranks of coat hooks salvaged from the old Bellevue ski chalet in nearby Morin Heights.

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles 7

The space is a perfect dumping ground for gear in any season, and the more the merrier. The open concept living area beyond is designed for gathering, too.

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles 8

The home sleeps eight in four private suites, but can welcome many more for parties around the custom-made oak table and the massive kitchen island.

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles 9

The walls and cathedral ceiling are wood plank, and from the rafters hangs a custom lamp construction. The entrance level floors are clad with oversized porcelain tile that reads like a concrete slab extending through the building from the front terrace to back.

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles 10

A few steps below hardwood floors stretch through the house and into the bedrooms. A glass enclosed staircase allows unobstructed views of the valley from anywhere in the house.

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles 11

This scenic perch was built on the foundations of a tired 1960s Swiss chalet. Originally acquired as a guesthouse to the adjacent home, the family ultimately chose the bright welcoming space as their sole retreat.

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles 12

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles 13

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles 14

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles 15

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles 16

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Lincoln Center Residence by StudioLAB in New York City

Lincoln Center Residence by StudioLAB in New York City

Close to Lincoln Center Plaza, two existing apartments were combined by StudioLAB into a single custom tailored 4-bedroom residence. Characteristic with other buildings from the same post-war era, the existing apartments suffered greatly from a low, monotonous ceiling slab.
New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment

Desai Chia Architecture designed this loft for a photographer who was seeking a serene live-work environment. The 5,000 square foot industrial space was fully renovated to include a library/reception area, living and dining areas, a kitchen, a photo studio, two bedrooms, two bathrooms, a powder room, and ample storage space.
Semi-Detached Modern House in Malaysia, Fabian Tan Architect 4

Semi-Detached Modern House in Malaysia / Fabian Tan Architect

This semi-detached modern house was rebuilt for a young family on a 60’ x 90’ piece of land. Laid out over two different levels, the lower section of the plot houses the car porch with a ramp and staircase, connecting it to the home which sits on the higher land area.
The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home

The Sisters House – Black Addition to Traditional-Style Home in Québec

The Sisters House project is a reflection on the integration of a new building into a natural setting. The owners purchased a small house on a secluded lakeside lot in La Malbaie. For its first three decades, the house was used as a hunting lodge, then it became the summer home for the Sisters of Charity.
Off-the-Grid Glass Box House, Mark Aronson Architecture 4

Off-the-Grid Glass Box House / Mark Aronson Architecture

Located on a granite outcrop of the scarp, this small project is a restrained piece of contemporary design, a steel and glass box house. This site (near Darlington on the Perth Darling Range), required careful consideration of the placement of the architectural solution within the natural environment.

More Articles Like This