A Non-Traditionally Cottage in Idyllic Mountain Landscape

- Advertisement -

A Non-Traditionally Cottage in Idyllic Mountain Landscape

Project: Non-Traditionally Cottage
Studio: Pavel Míček Architects
Structural Engineering: Vladimír Uchytil
Mechanical Engineering: Oto Nový
Building Physics: Milan Farář
Electrical Engineering: Jaroslav Tesař
Project location: Beskydy Mountains, Czech Republic
Completion year 2019
Built-up area 154 m2
Usable floor area 185 m2
Photo credits: BoysPlayNice

An extraordinary place in the southern part of the Moravian-Silesian Beskydy. Mountain landscape with almost no other buildings nearby – with the exception of just few scattered homesteads. The plot borders on the road from the upper part and is formed by a wild mountain meadow sloping down to a wooded shadowy gully with a flowing brook.

A Non-Traditionally Cottage in Idyllic Mountain Landscape

Centre of the design was searched in the primordial mountain atmosphere. The process was none too easy, being significantly influenced by the Beskydy Protected Landscape Area Administration and its rigid building regulations, which much complicate the creative or innovative approach.

staircase, Pavel Míček Architects

The first ideas were not related to space and volume. They aimed to the material which could express the context and serve as a pivotal conceptual guideline. Concrete and larch wood. How can characteristic features of these materials, contrasting to a large degree, be used in the best way and with minimal means?

living room, kitchen, Pavel Míček Architects

Heaviness and lightness. Concrete embodies the heavy hollow platform, partially burrowed into the earth surface, with almost cave atmosphere. It hides larch bedroom cabins and service house spaces.

kitchen, Pavel Míček Architects

Two light larch boards, holding the free-flowing space with open views into mountain scenery, were then supported against each other on this piece of rock.

A Non-Traditionally Cottage in Idyllic Mountain Landscape

The undisrupted surrounding landscape around the house continues to flow almost unnoticed. The concrete shall turn grey and overgrow with moss, the larch wood shall gain greyish-silver patina, and the access path from sandstone stones shall be barely seen in the meadow grass.

Materials Non-Traditionally Cottage:
Concrete – Ground floor
Larch wood – First floor
Glass – Building shields
Crude steel – Staircase

A Non-Traditionally Cottage in Idyllic Mountain Landscape

A Non-Traditionally Cottage in Idyllic Mountain Landscape

A Non-Traditionally Cottage in Idyllic Mountain Landscape

A Non-Traditionally Cottage in Idyllic Mountain Landscape

bathroom, Pavel Míček Architects

A Non-Traditionally Cottage in Idyllic Mountain Landscape

A Non-Traditionally Cottage in Idyllic Mountain Landscape

A Non-Traditionally Cottage in Idyllic Mountain Landscape

- Advertisement -

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East

While considering the client’s brief of a two-bedroom, two-bathroom house, our design managed to reduce the overall footprint of the brick veneer house and provide generous flowing living spaces with deep connection to the natural suburban landscape and the heritage of the existing house.

Black Ranch House by Oza Sabbeth Architecture

This project was an adaptive reuse of a quintessentially ‘humble’ ranch home dating back from the post war era. What it lacks in ‘architectural significance’ is made up by its location. It benefits by an advantageous location on the site that would have been lost had we decided to demolish and rebuild.

Villa Emma, Summer Retreat by Mario Mazzer Architects

Villa Emma by Mario Mazzer Architects is a summer retreat located in Costa Smeralda, one of the most prestigious holiday spots. This house combines the conceptual rigour of a traditional Sardinian Stazzu with the client’s desire of having a warm house with valuable materials.

Davis Country House with High-End Millwork and Recycled Timber Finishes

This country house is located in the Hudson Valley, New York, and was designed by Sharon Davis Design in 2014. Constructed atop the foundation of...

Fuchun New Century Wonderland Resort

The beautiful scenes in this modern drawing of “Dwelling in the Fuchun Mountains” attract visitors to open the poetic scroll in  Fuchun New Century Wonderland Resort.

Lago Vista House, Texas / Dick Clark + Associates

The Lago Vista house uses some classic hill country and contemporary features that lend themselves well to the Central Texas lakeside setting, incorporated in a beautifully laid-back way.

SkinnySCAR in Rotterdam / Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman

The skinnySCAR project shows how forgotten empty spaces in the city can be used. Each city has neglected spaces that can be upgraded to...

Play-Scape in Beringen, Belgium / Recreative Project be-MINE

The team of Carve and Omgeving (design) and Krinkels (contractor) won the international competition to design an adventurous play-scape and landmark on a ‘terril‘...

Oak Tree House, Melbourne / Kennedy Nolan

A project in the venerable tradition of alterations and additions to heritage houses - a testing ground for Architect’s ideas. This adaptive re-use of a double fronted Victorian house incorporates a re-working of the existing house, a new pavilion forming a central courtyard

Miller Residence / Ark 8 Architects

Miller Residence is an exploration of the interstitial spaces and relationships between the existing built form and the surrounds. The existing weatherboard property suffered from piecemeal connections within as well as with the natural environment.

Trollhus House: Alpine Chalet in Norden, California

Designed by Mork-Ulnes Architects, Trollhus House is a 3,300-square-foot single-family residence in Norden, California driven both by the extreme environmental conditions found at a 6,800 foot elevation and a California sensibility of generous indoor-outdoor living.