Office DesignABP Capital Office, California / Studio Blitz

ABP Capital Office, California / Studio Blitz

ABP Capital Office, California / Studio Blitz

Project: ABP Capital Office
Architects: Studio Blitz
Scope: Architecture, Interior Design, Furniture Design, Lighting Design, Environmental Graphics
Core+Shell Architect: Brett Farrow Architect, Inc.
Location: Encinitas, California
Size: 15,000 SF
Photo Credits: Tom Bonner, Paul Rivera

The ethos and collaborative business approach of ABP Capital is guided by three principles: honesty, transparency, and openness.

These core values were the driving influences behind Blitz’s interior design of the financial company’s headquarters in Encinitas, CA. The office design leverages the building’s proximity to the beach and presents clients and staff with an open, relaxed space. The use of clear, honest, and modern materials in an accessible layout invokes the company’s principles.

ABP Capital Office, California / Studio Blitz

An open gallery space hallmarked by a 12-foot-diameter geometric LED light fixture—custom designed by Blitz—draws visual interest upward and welcomes individuals entering the building. A 14’x9’ block of 16 monitors broadcasting a continuous loop of ABP Capital’s client videos or a live stream of the beach entertains waiting guests.

ABP Capital Office, California / Studio Blitz

Central to the floorplan is an atrium with a Japanese-inspired bamboo garden, visible from most vantage points throughout. The building, by Brett Farrow Architect, Inc. capitalizes upon the Southern California climate and abundant light with several open terraces and the central atrium.

ABP Capital Office, California / Studio Blitz

Blitz’s solution to designing within a largely glass envelope was to maintain transparency without the obstruction of solid materials. Interior walls are turned perpendicular to the long, glazed exteriors of the building, and all parallel interior surfaces are glass. The program’s linear arrangement promotes consistency across the two-story building as visitors navigate both floors through a circular path that wraps around the central garden.

ABP Capital Office, California / Studio Blitz

Lounge spaces with soft residential furnishings are balanced with industrial materials to evoke a modern, comfortable, and inviting atmosphere. Western red cedar wood slats line the ceilings. Recycled teak wood floors inject warmth into the glass and concrete structure while contributing to sustainability.

ABP Capital Office, California / Studio Blitz

The second floor hosts the CEO’s office, main conference room, open office space, and large employee pantry. The CEO’s office is appointed with a collection of modern furniture and distinguished by a custom desk of quartzite, metal, and wood. Expansive glass walls encircle the main conference room and provide views of the LED light fixture at eye level. A custom walnut wood table anchors the space and a glass bay window—which faces the main street—extends the room over the sidewalk below.

ABP Capital Office, California / Studio Blitz

A walkway connecting public and private areas bifurcates the garden. Sliding glass doors open into the back portion of the garden, and a pantry composed of rift-cut oak harmonizes the interior with the natural landscape. Furnished with soft, tactile residential elements, the indoor/outdoor lounge serves as a welcoming break area and gateway into the employee workspace.

ABP Capital Office, California / Studio Blitz

ABP Capital Office, California / Studio Blitz

ABP Capital Office, California / Studio Blitz

ABP Capital Office, California / Studio Blitz

ABP Capital Office, California / Studio Blitz

Black Box House in Montreal by Natalie Dionne Architecture

Black Box House is the latest in a series of tiny additions impacting existing architecture in a big way. Conceived as a jewelry box, large openings blur the interior/exterior boundary, revealing its treasure of fine cabinetmaking work within through the playful use of complementary surface materials.

Peninsula House, San Francisco Bay Area / Richard Beard Architects

The peninsula south of San Francisco is dotted with suburban towns and villages in the hills and valleys along the west side of the bay. Nestled amidst the hilly neighborhoods is a rare 2-acre site.

Ridgewood Residence / Matt Fajkus Architecture

The Ridgewood Residence is a carefully-composed interpretation as a reimagined classic Mid-Century Modern house by A.D. Stenger. The horizontality of the original design, low-pitched roof and unique fireplace form are respected in the adaption

Zhongshu Bookstore Built with 300 Tons of Steel and 30,000 Meters of Light Strips

Wutopia Lab recently designed an entirely white Zhongshu Bookstore in Xi’an, one of the most ancient cities in China which used to be the capital for thirteen dynasties, with 300 tons of steel and 30,000 meters of light strips.

Laguna Coffee Table, from Cheetah Plains Luxury Safari Project

Laguna is borne out of a collaboration with ARRCC for their project Cheetah Plains. Set in Sabi Sands, Cheetah Plains is a luxury safari destination for which OKHA created custom and bespoke furniture.

Related Articles