Around the Corner Northcote / Statkus Architecture

Around the Corner Northcote Statkus Architecture (1)

Around the Corner Northcote is a renovation project completed by Statkus Architecture.

Description by Statkus Architecture: The project comprised a renovation to an existing weatherboard house in Northcote. Previously rated at 1.5 stars this is now is a 5.3 star energy rated home with an extensive internal reconfiguration of spaces along with external decking & a new canopy. Once stage 2 is complete, the house will exceed a 6 star rating.

Around the Corner Northcote Statkus Architecture (3)Retaining all the external walls and roof-lines in their current configurations, with new window and door openings along with a major interior reconfiguration of walls and spaces, the renovation has dramatically increased the home’s engagement with the environment, improving its livability, accessibility and year round comfort levels through the introduction of large north facing double glazing, combined with increased thermal mass, passive lighting, heating and cooling strategies.

Around the Corner Northcote Statkus Architecture (7)This project embraces the Aussie backyard from the house, not as a celebration of the suburban dream, but rather through the lens of the Marathon. The sometimes grueling, but rewarding experience of competing in and completing such an event could be considered as analogous to the family unit, throughout its daily, weekly and annual life cycles and growth. The north, yard facing glazed facade, the threshold between inside and outside is considered the beckoning finish line, both end and the beginning.

Around the Corner Northcote Statkus Architecture (6)There’s something nice about working with existing buildings and retaining as much as possible and this tends to inform our renovation work.

Architects: Statkus Architecture PTY LTD
Project: Around the Corner Northcote
Location: Northcote, Victoria, Australia
Photographs: Matthew Mallett

Around the Corner Northcote Statkus Architecture (4)

Around the Corner Northcote Statkus Architecture (9)

Around the Corner Northcote Statkus Architecture (8)

Around the Corner Northcote Statkus Architecture (2)

Around the Corner Northcote Statkus Architecture (5)

Around the Corner Northcote Statkus Architecture (10)

Around the Corner Northcote Statkus Architecture (11)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Pavilion Style House with a Panoramic View of San Jose

Our design team, upon initial visits to the site, aimed to construct a pavilion style house that both made whole the scarred terrain and benefited from the unusually flat land. These conditions encouraged our designers to push the house deeper into the hillside ....

Mid-Century Ranch Home Updated for Modern Family Living

This project was for a young couple relocating back to Santa Rosa from New York. They sought to update a mid-century ranch home they purchased in the hills of Santa Rosa – with a distinct vision.

Ghost Cabin, Seattle / SHED Architecture & Design

When contractors were working on the Chophouse Row project in Seattle’s Capitol Hill neighborhood back in 2013, they made a startling discovery. Buried several feet below the eclectic mix of historical buildings they discovered the foundation of a small house

Soho Residence in New York / Slade Architecture

Located in New York, Soho Residence was completely renovated by Slade Architecture. The existing space was a commercial/industrial loft space of about 3000 sf/300...

Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe

Glasshouse Mountains Residence was designed by architect Rebecca Caldwell of Maytree Studios for her brother Andrew, his wife Katie and their three children. Over several years Andrew completed staged alterations and additions

An Elegant Residence Purifying Your Mind / AD Architecture

The project is located in a high-end residential community. In spite of the “high-end” positioning of the project, AD Architecture still endowed it with artistic features. Through feeling the beauty of pureness and quietness in space, the Studio created an elegant residence that purifies and eases people’s mind.