Balance XXL Light / Studio Mieke Meijer

Balance XXL Light by Studio Mieke Meijer

Balance XXL is a large version of the Balance light commissioned by Popup Concepts in Beirut, Lebanon. Studio Mieke Meijer developed it after exhibiting the small Balance light during the Beirut Design Week as part of the NExAR exhibition.

Balance XXL Light by Studio Mieke Meijer 1

Inspired by the structure of a tower crane, Balance only lights up when perfectly balanced. It is lamp you have to touch, whether you want to or not, either to adjust it or to switch it on or off. The will to use it must be stronger than the fear of disturbing the balance.

Balance XXL Light by Studio Mieke Meijer 2

The lamp consists of two posts anchored by a single wire. A copper post containing an LED light source is balanced in a T-formation across another upright post. When the two posts touch, the circuit is completed and the LEDs turn on. The light can be adjusted by simply sliding the horizontal post to the desired position. By sliding the post on the non-conductive segment, the light is switched off.

Balance XXL Light by Studio Mieke Meijer 3

Balance XXL has an elementary design. By leaving out unnecessary details, the lamp has an archetypal, graphic and grounded appearance. Nevertheless, it retains a vulnerability where the balance can be easily disturbed. The lamp was originally designed for the exhibition ‘Untouchables’ by collective Dutch Invertuals and first presented during Dutch Design Week in Eindhoven.

Balance XXL Light by Studio Mieke Meijer 4

Balance XXL Light by Studio Mieke Meijer 5

Balance XXL Light by Studio Mieke Meijer 6

Balance XXL Light by Studio Mieke Meijer 7

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Withrow Laneway House by Studio North

The Withrow Laneway House sensitively and unobtrusively contributes density to the urban fabric of Parkdale by making use of the laneway as its front street. The laneway house is tucked away behind the original Withrow House, a municipally designated heritage resource.

Han Shang Lou Restaurant – Perfect Combination of Color, Aroma, Taste and Appearance

The Han Shang Lou restaurant locates at the Phoenix island of Xiangqiao District in Chaozhou, Guangdong Province, where the island is one of the eight natural landscapes in the ancient Chaozhou city embraced by quiet elegance and pleasant climate.

Cool Workspaces: Take a tour of Dropbox’s San Francisco Headquarters

Dropbox, as a company and culture, is authentic through and through. But while the company’s unprecedented success demands an element of seriousness, part of staying authentic means sticking to its startup roots.