Birks Hotel: The Conversion of a Historic Building, From 1894 to 2019

Birks Hotel: A St-Catherine Street Jewel Restored

Project: Birks Hotel
Location: Montreal, Canada
Client: Jean Salette, CEO Les Hôtels St-Martin Inc.
Architects / designers:
NEUF architect(e)s (architecture and building restoration)
Nicole Vekemans (interior design of the hotel)
– Atelier Zébulon Perron (interior design of Henri Brasserie Française)
– Aedifica architecture + design (interior design of the Birks jewelry store)
Area : 120 000 pi² / 11 150 m²
Budget : $20M
Dates : 2018
Image credits : Adrien Williams, Alexandre Parent, Felix Audette, Caroline Lessard

After over two years of work, NEUF architect(e)s is proud to announce the completion of major renovations on the Birks building, originally built in 1894 on Phillips Square for Henry Birks’s jewellery store.

Birks Hotel: A St-Catherine Street Jewel Restored

Designed by renowned Montreal architect Edward Maxwell, the building underwent numerous modifications and alterations over the years, leading to poor conditions that threatened its preservation. Visionary hotelier Jean Salette purchased the building in 2016 and lead a team of professionals to help realize an ambitious project, one he dreamt of for nearly 20 years: to transform and restore this historic building into a luxurious boutique hotel that included an elegant French brasserie, all while preserving its original prestige and the celebrated Birks jewelry store.

Birks Hotel: A St-Catherine Street Jewel Restored

From 1894 to 2019: The Conversion of a Historic Building – Birks Hotel
Partner architect Anh Le Quang and Marion Thiébaux from NEUF architect(e)s worked with designer Nicole Vekemans to highlight the remarkable character of this historic building. According to Marion Thiébaux: “Giving new life to this unique landmark that has been part of Montreal’s urban landscape for almost 125 years is an accomplishment we are very proud of.

Birks Hotel: A St-Catherine Street Jewel Restored

These major restoration efforts not only renew the building’s function but also make it more accessible to the public.”

From 1894 to 2019 - The Conversion of a Historic Building / NEUF architect(e)s

Henry Birks & Sons was one of the first businesses established around Phillips Square, along with Morgan’s department store (now Hudson’s Bay) and Montreal’s first art gallery. The era’s wealthy clientele was thus drawn to the square, encouraging other businesses to settle in this location. The commercial evolution of St-Catherine Street continues to this day, embracing a more inclusive audience.

From 1894 to 2019 - The Conversion of a Historic Building / NEUF architect(e)s

Storefront windows that had been replaced or partially obstructed over time were restored. Over the years, several park-facing windows had been condemned by the addition of an elevator shaft to the interior façade of the building. The shaft was relocated to the interior of the building, restoring their transparency and the visual connection to the Square. The upper floors, previously the business’s office space, were converted into 132 hotel rooms. A two-storey glass volume now crowns the building – a subtle intervention that respectfully contrasts the richly ornamented façade while evoking the original diamond workshop. Below grades, obsolete mechanical rooms and vaults were converted into a spa. Finally, the new restaurant Henri Brasserie Française, conceived by Jean Salette in collaboration with l’Atelier Zébulon Perron, occupies a portion of the ground floor facing the Square.

From 1894 to 2019 - The Conversion of a Historic Building / NEUF architect(e)s

The architects sought to preserve existing historical elements while updating the building systems to correct serious deficiencies. The original plaster mouldings adorning the ceiling were preserved by installing a specialized sprinkler system, necessary to accommodate the building’s new use. When creating the room layout, existing columns were carefully considered and integrated into the plans; each room is thus unique and has its own distinctive quality. Great attention to detail was paid not only to aesthetic elements but also to vital components that would ensure the building’s longevity.

From 1894 to 2019 - The Conversion of a Historic Building / NEUF architect(e)s

By evoking the past of a business and individual that have both left marks on Montreal’s history, NEUF successfully reasserts the presence of Edward Maxwell’s iconic Phillips Square landmark. These efforts have ensured the Henry Birks & Sons’ building will continue to stand out in the city’s cultural landscape for generations to come.

From 1894 to 2019 - The Conversion of a Historic Building / NEUF architect(e)s, Birks Hotel

From 1894 to 2019 - The Conversion of a Historic Building / NEUF architect(e)s

From 1894 to 2019 - The Conversion of a Historic Building / NEUF architect(e)s, Birks Hotel

 

From 1894 to 2019 - The Conversion of a Historic Building / NEUF architect(e)s

From 1894 to 2019 - The Conversion of a Historic Building / NEUF architect(e)s

From 1894 to 2019 - The Conversion of a Historic Building / NEUF architect(e)s

From 1894 to 2019 - The Conversion of a Historic Building / NEUF architect(e)s

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Concrete and Wood Summer House in South Iceland

The summer house stands on a ridge by a deep and rugged gulley, surrounded by awe-inspiring scenery; a panoramic view over a lake towards a distant mountain range in the north, a steep rock face beyond the gulley to the east, and diverse mountain ranges to the south and west.

Issaquah Highlands House Offering Panoramic Views of Lake Washington

The massing of the Issaquah Highlands house is designed to take advantage of views and natural daylight while complimenting the scale of the surrounding community. The living spaces (both indoor and outdoor) as well as the master bedroom capture the panoramic views of Lake Washington, the Olympic mountain range and Seattle and Bellevue skylines.

Midtown Apartment, Tel Aviv / Raz Melamed Architect

On the 48 th floor, in a tower in central Tel Aviv, a 400 sqm apartment was designed for four people with two separate spaces , for hosting and living with an impressive art collection entwined in them.

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects

The Petersen Brick House project has a similar context to our Brackenbury House. The extension sits on a corner of an end of terrace house and is a substantial remodelling and extension to provide accommodation for a family of four.