Hospitality ArchitectureUrban Villa - Boutique Hotel in London / Grzywinski + Pons

Urban Villa – Boutique Hotel in London / Grzywinski + Pons

Urban Villa - Boutique Hotel in London

Architects: Grzywinski + Pons
Project: Urban Villa
Location: London, United Kingdom
Photography: Nicholas Worley
Text by Grzywinski + Pons

Urban Villa is a 100 room hotel we designed in west London. The property is unique in that it is a hybridization of a boutique hotel offering and an aparthotel — two programs that generally are mutually exclusive.

Our brief was to bring a design-led bespoke hospitality feel to a product that is traditionally anything but. An even bigger challenge for us was to attempt to do this within a portion of a newly built and largely residential tower (not of our design) that we found to be rather prosaic and sterile. We had to look hard to find any character within the existing environment and, where possible, we tried to peel back the layers that were at odds with our intentions.

Urban Villa - Boutique Hotel in London 1

The first step of our intervention within the existing building was subtractive — revealing structure and services where we could.

Urban Villa - Boutique Hotel in London 2

On the ground floor we designed the reception to double as a full bar, taking both cues and inspiration from traditional English public houses — pubs — where historically there were rooms to let and the barkeeper doubled as an innkeeper. We chose a palette that is bright and welcoming yet robust and functional — an environment where it felt just as natural to ask for extra towels as it would to order a cocktail.

The lobby also hosts a cafe we designed for the same day-to-night mutability. A series of communal tables and more private breakout spaces sit between screens and under ceiling rafts. We wanted to balance the abundant glazing and high ceilings with vertical breaks, warm and authentic materials, lush vegetation and texture.

Urban Villa - Boutique Hotel in London 4

The space, while legible, light washed and convivial, is subtly apportioned into varying degrees of public and private space though void of any walls.

In the guest rooms we had less latitude to reveal the bones of the building so we focused on designing custom furniture and a finish schedule that would be congruent with the aforementioned public spaces. It is also within the rooms that we tried to wed the scope and amenities of an aparthotel with the aspirational feel of a design forward hotel — employing what scope we had to erase, or at least diminish, the palpable legacy of a developer spec residence.

Urban Villa - Boutique Hotel in London 6

The nature and challenges of this commission were unique for us and it is our hope that the spaces that comprise Urban Villa feel quite divergent from those which make up the rest of the building — that we managed to create an atmosphere that belies its shell and injected some heterogeneity into an otherwise uniform environment.

Urban Villa - Boutique Hotel in London 7

Urban Villa - Boutique Hotel in London 8

Urban Villa - Boutique Hotel in London 9

Urban Villa - Boutique Hotel in London 10

Urban Villa - Boutique Hotel in London 11

Urban Villa - Boutique Hotel in London 12

Urban Villa - Boutique Hotel in London 18

HUUS House by in situ studio

HUUS House was designed for a Swiss couple, one an eccentric electrical engineer and the other a German teacher, who has lived in Raleigh for thirty years.

GL Residence by INRE Studio

GL RESIDENCE is an extensive project that includes the renovation of a residence, the interior design of 234 m2 and the design of a garden lounge landscape on an area of 0.2 hectares.

X11 Global Flagship Store – A New Must-Visit Destination for Generation Z

X11 entrusted BloomDesign to conceive its first global flagship store, which sits on Huaihai Road — known as the most beautiful, modern and stylish commercial street in Shanghai.

Stratford Creek Rambler Addition / Matt Garcia Design

Stratford Creek Rambler is a small yet impactful addition to my firm's very first project in Austin (Zilker Park area). The clients decided after living in the original house for a few years that they needed two things

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo

The project is a major renovation of an apartment built in the early 60´s in Sao Paulo, which already had a good plan, yet compartmentalized in it´s original distribution. Our proposal retains much of this distribution, but applying a series of changes that transform not only the space of the apartment

Related Articles