Bold architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms

Bold architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland 1

Owhanake Headland is a residential project completed in 2014 by Christian Anderson Architects in New Zeealand

The architect’s description: This home overlooks a dramatic gulf landscape of rugged coastal hills and sweeping marine vistas. Situated along an east-west cut on a north-facing escarpment, the design of Owhanake Headland utilises natural materials and rational construction in a subtle vernacular response to the exposed conditions.

Bold architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland 2

The client, having had conceived the idea of a house on that particular site, was instrumental to the development, thought process, and inspiration in the design and implementation of the project. Many years of forethought lead to the collaborative process between the architect and client, where each one’s involvement is creatively reflected through each facet of the Owhanake Headland house.

Bold architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland 3

The home is oriented to allow maximum exposure to the views and seasonal rhythms. Amongst a series of gabled forms, outdoor areas balance far-reaching views alongside spaces sheltered from the prevailing winds which allow comfort in all weather.

Bold architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland 4

The living area opens in multiple directions, overlooking the Gulf in one direction and opening onto an expansive lawn in the other. Bedrooms and baths are elevated to take advantage of ocean views. Private den, garage and utility rooms are nestled along the south-western incline.

Bold architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland 5

Naturally weathered hardwood timbers for posts, beams and trusses provide a structural rhythm along the central axis which is reinforced with expressed steel brackets. Interior and exterior styles are unified through the use of natural materials, including white-washed TGV soffits and interior linings, stained cedar siding and corrugated aluminium roofing. Concrete paving is rendered in locally sourced chip, which not only reflects a coastal aesthetic, but performs well in marine conditions.

Architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland  (13)

Architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland  (12)

Architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland  (10)

Architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland  (15)

Bold architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland 7

Architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland  (16)

Bold architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland 6

Architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland  (11)

Bold architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland 8

Bold architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland 11

Bold architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland 9

Bold architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms - Owhanake Headland 10

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A Queen Anne Style Residence by Luigi Rosselli Architects: Twin Peaks House

Twin Peaks House is a recently completed project by Luigi Rosselli Architects in Darling Point, a suburb of Sydney. Description by Luigi Rosselli Architects: A...

Spanish Traditional Holiday Retreat with a Contemporary Twist

Villa Slow is designed and built with extreme mindfulness and care for detail. The house is a rental holiday retreat in the Natural Park of Valles Pasiegos, in the North of Spain emerging from a stone-ruin within a more than two-hectare terrain of natural landscape.

Ridge Road, Extension and Refurbishment by Mulroy Architects

Ridge Road is the extension and refurbishment of an end of terrace Edwardian home in Crouch End. Two new single storey extensions connect to an existing dining area, housing a new kitchen and sun room which together create a contemporary open plan living area at the rear of the property.

Sorrento Beach House in Mornington Peninsula / AM Architecture

Sorrento Beach house is comprised of a raw concrete internal shell, wrapped in a timber exterior. The thermal mass provided by the concrete is insulated externally providing stable internal temperatures, and the timber exterior shades the concrete, further eliminating heat loads in summer.

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House

This Chilean concrete residence is a stance towards designing on a slope. Or rather, it is the synthesis of such a stance, a pavilion that is slanted to take in the slope of the hillside where it is located, with the program developed on several semi-levels that are internally related ...

Taula House – Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Taula House is a single-family residence designed for a multi-generational family in the Preston Hollow Neighborhood of Dallas, Texas. The name “Taula” House is derived from the Sanskrit word meaning “Balance.”