facebook

Contrast House / Dubbeldam Architecture + Design

Contrast House

Architects: Dubbeldam Architecture + Design
Project: Contrast House
Project Team: Heather Dubbeldam, Oliver Dang, Jacob JeBailey, Bindya Lad, Rachel Tameriao
Location: Toronto, Ontario, Canada
Area: 1,850 sq. ft.
Photography: Tom Arban and Bob Gundu

Contrast House is a simple and elegant renovation/addition that combines beautiful design with impressive energy performance. The project was designed by Toronto-based Dubbeldam Architecture + Design.

From the architect: Situated on a corner lot in a dense Toronto neighbourhood, the intent of the remaking of this narrow 125-year-old residence was two-fold: to increase natural light in the interior using contrast, and to reduce the house’s ecological impact.

Contrast House 1

An increase of natural light is accomplished through both physical and perceptual means. Physically, the long, narrow house – only 11 feet wide on the rear façade – was reconfigured to allow direct sight lines to new window openings. Perceptually, contrast was used as a means to “brighten” internal spaces without direct access to natural light.

Contrast House 2

Contrasting elements are placed in proximity to produce an intensified effect. At each level, the stair is punctuated by a black element to define space — be it floating bookcases housing the owner’s collectibles, or a chalk board wall for play — and to create contrast to visually intensify the natural light spilling down from above.

Contrast House 3

The monochromatic palette — walnut floors, white and dark gray walls — highlights the house’s architectural forms and lines, but is animated by the family’s collection of colourful furniture, art, books, and toys. The tonalities and concept flows from inside to out.

Contrast House 5

Clad in black-stained cedar vertical boards soaring upward to conceal the modest roof deck behind, the exterior is a bold counterpoint to the red brick Victorian dwelling to which it is attached. Many passive sustainable systems are employed to minimize environmental impact.


Contrast House 6

The reconfigured layout, location of the stair and new operable windows maximize natural ventilation, stack effect, and daylighting, reducing the need for both air conditioning and artificial lighting. Integrated with the roof deck, a green roof absorbs rainwater and provides a cooling effect for the upper floors, further reducing the dependency on utilities.

Contrast House 7

Contrast House 7

Contrast House 8

Contrast House 9

Contrast House 11

Contrast House 11

Contrast House 12

Contrast House 14

Contrast House 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic

Taylor and Miller Architecture and Design have designed Lake Retreat in Western Massachusetts. Description by Taylor and Miller: This residence in Western Massachusetts maintains a...

The Floating Piers – A Walkway Across the Water of Lake Iseo

For sixteen days – June 18 through July 3, 2016 (weather permitting) – Italy’s Lake Iseo is being reimagined. 100,000 square meters of shimmering...

Grand Pavilion Home Addition / Windust Architects x Interiors

Grand Pavilion Home Addition seeks to answer the following questions: What are our needs as individuals? How do our relationships stand the test of time? What to do, and where to go, as we age?

Architectural harmony and modern design for a custom family home

Bancroft House is a custom residence for a young couple with three children, located in Martis Camp, Truckee, CA, at a short distance from Lake...