facebook

By Removing a Wall Full of Cabinets, this Small Kitchen Feels Larger and Looks Refreshed

By Removing a Wall Full of Cabinets, this Small Kitchen Feels Larger and Looks Refreshed

Project: Small Kitchen Remodel
Interior Design: Board & Vellum
B&V Project Team:
Renée Roman, RA, LEED AP, Master Gardner – Architecture Lead
Hyrel Mathias – Interior Design Lead
Built by Krekow Jennings
High quality integrated kitchen cabinets, and stools, by Henrybuilt
Lighting design by Brian Hood Lighting Design
Ceramic art by Heidi Anderson
Photography by Tina Witherspoon
Text by Board & Vellum

Small kitchens require careful design to help them live larger. Before this remodel, this petite kitchen was closed off from the rest of the space and nearly dysfunctional. Without access to natural light and feeling quite cramped, it was neither easy — nor a joy — to use. We created a simple and welcoming space by strategically removing a portion of the wall between the kitchen and the living space. Now, with access to natural light and a view to the exterior from the windows beyond, the small kitchen feels as if it is an integral component of the larger room, rather than being a dark and isolated, separate space.

By Removing a Wall Full of Cabinets, this Small Kitchen Feels Larger and Looks Refreshed

Materials and finishes selected for the kitchen needed to help it feel lighter and brighter, yet it was important for the refreshed space to blend harmoniously with the palette of the existing rooms, as well. The small globe pendants over the bar counter add a gem-like point of interest between the newly-connected spaces: not overwhelming or out-of-context in the room, and each one a beautiful object.

By Removing a Wall Full of Cabinets, this Small Kitchen Feels Larger and Looks Refreshed

Where the partition wall once stood, a new bar block offers convenient drawers on the kitchen side and a dining surface with storage below on the opposite side. Sometimes, when faced with the challenge of a small space, it may seem like removing a wall of cabinets would be counterproductive.

remodel, Board & Vellum

Fortunately, it’s quite often the case that with good design, we can do more with less. In the end, the small kitchen feels fresh and light. Open and cohesive with the rest of the space, it’s now not only more functional, but finally, a joy to use.

By Removing a Wall Full of Cabinets, this Small Kitchen Feels Larger and Looks Refreshed

By Removing a Wall Full of Cabinets, this Small Kitchen Feels Larger and Looks Refreshed

wood, remodel, Board & Vellum

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Hillside Home Retreat by Coates Design Architects

This hillside home retreat is 2600 square feet with two bedrooms. Similar to its sibling shoreline home, Seaview Escape, it is done in the Pacific Northwest-style, with wood floors and an expansive two-story glazing allowing a view of the mountains from the upper balcony.

Cole Valley Hillside Home in San Francisco / John Maniscalco Architecture

This Cole Valley hillside home spans four stories and almost 6,000 sq. ft.—from an entertainment level with acclimated walnut wine room, to the open living spaces on the main floor, to the family’s private quarters, to the walk-out rooftop deck.

Fusion Table: dining table and pool table

Saluc company, headquartered in Callenelle in Belgium is the largest producer of high quality billiard balls under the brand known as Aramith. Well, capitalizing...

An Old Tyre Shop Transformed into Two Beautiful Maisonettes

Rylston Road is the transformation of an old tyre shop into two beautifully designed maisonettes. The lower flat is a slick and colourful duplex apartment with a huge, warehouse-like, open living room/kitchen area opening onto the garden.

Luxury apartment in Moscow with unique aesthetic charisma

Marilyn Monroe's fans can be glad that their idol is the symbol of B. Dmitrovka luxury apartment in Moscow, realized by the company Geometrix...

Back Bay Penthouse, Boston / Hacin + Associates

Back Bay Penthouse was conceived as a ‘home base’ for a couple and their extended family. The design team faced the challenge of incorporating the clients’ desire for a clean, minimal space into the historic context of the Back Bay.