Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect

Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect 3

Chiavari Apartment is an old duplex in a Genovese style, in the historic center of Chiavari, in Liguria, Italy. The apartment was renovated and divided into two apartments by the architect Nicola Spinetto.

From the architect: The apartment has remained uninhabited for a long time and brings with it the traces of this abandonment. The home provided a large central blind room, which served as the entrance to the apartment and had only one opening to the living room. The distribution of the rooms was from door to door, along the front of the property.

Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect 4

This distribution is no longer appropriate to the modus vivendi of today, much more the old duplex had to be divided into two new apartaments. Furthermore, the central room has now some new services (two bathrooms and a small laundry room). For these reasons and for the need to reorganize a more central distribution, the new apartments have been imagined with a large opening at the intersection of the two structural walls. This intervention was one of the key points of the design project, as it had completely changed the distribution of the spaces. By this “compass” we can access two rooms and loft from the hallway which also gives access to two bathrooms.

Chiavari Apartment Nicola Spinetto Architect 1

Nicola Spinetto took the old world and restored it. But they have also taken a radical approach by injecting a new world architecture into the mix.

Architects: Nicola Spinetto Architect
Project: Chiavari Apartment
Collaborators: Daniele Mainetti, Alberto Ficele
Location: Chiavari, Liguria, Italy
Area: 110 sqm
Photography: Sergio Grazia
Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect 5

Chiavari Apartment Nicola Spinetto Architect

Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect 6

Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect 7

Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect 8

Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect 9

Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect 10

Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect 11

Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect 12

Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect 13

Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect 14

Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect 15

Chiavari Apartment / Nicola Spinetto Architect 16

Chiavari Apartment Nicola Spinetto Architect 18

Chiavari Apartment Nicola Spinetto Architect 17

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Stirrup House, Idaho / Olson Kundig

This 6,500-square-foot home, which sits on a quiet cul-de-sac in Ketchum, Idaho between Bald Mountain and Dollar Mountain, was designed around the client’s collection of contemporary art alongside commanding mountain views.

Ein Hayam Residence / Neuman Hayner Architects

The house by the dunes is located 500 meters from one of the most beautiful beaches in Israel. Ein Hayam Residence is planned for a family of five, all of them surf.

Milazzo Apartment / Archiplan Studio

The Milazzo apartment is located in the consolidated urban fabric of the city of Milan, and is on three levels, one mezzanine and a...

SkinnySCAR in Rotterdam / Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman

The skinnySCAR project shows how forgotten empty spaces in the city can be used. Each city has neglected spaces that can be upgraded to...