Residential ArchitectureEducational ArchitectureCollège Sainte-Anne: Planning and Development at the Service of Pedagogy

Collège Sainte-Anne: Planning and Development at the Service of Pedagogy

Collège Sainte-Anne: Planning and Development at the Service of Pedagogy

Project: Collège Sainte-Anne, 2nd floor
Interior Design: Taktik Design
Customer: Collège Sainte-Anne
Project manager: Cynthia Papineau
Collaborator: Nicola Tardif-Bourdages
Designer: Quentin Veron
Location: Lachine, Montréal, Canada
Project end date: Summer 2018
Area: 16 360 pc
Photograph: Maxime Brouillet

Long-time partners and sharing the same vision of education and innovation in the academic environment, Collège Sainte-Anne and Taktik design are once again teaming up to rethink the entire layout of the College’s main floor. The project’s challenge: create an innovative and dynamic place that encourages spontaneous encounters while also integrating the history of the institution founded in 1861 by the Sainte-Anne Sisters in Lachine.

Collège Sainte-Anne: Planning and Development at the Service of Pedagogy

The creation of a place of exchange and work
The redevelopment of the 2nd floor of the Collège Sainte-Anne initiated renovation works on all floors. Being the busiest floor of the College, it is much more than a mere place of passage. Including the main entrance, the high school management offices and the classrooms, it was essential to adapt the premises to today’s educational vision while highlighting the building’s heritage details. All oak woodwork has been restored, giving a second life to the architecture of the past.

Collège Sainte-Anne: Planning and Development at the Service of Pedagogy

Corridors and classrooms have undergone several improvements, including the addition of large interior windows to the deep ledges that provide students with a working space within the corridors, while providing plenty of natural light in the hallway that was previously absent.

Collège Sainte-Anne: Planning and Development at the Service of Pedagogy

Small and underused rooms have been transformed into colourful workrooms for collaborative work that allows students to continue their work and discussions outside of the classrooms.

Collège Sainte-Anne: Planning and Development at the Service of Pedagogy

Classes were revitalized thanks to different bright colours and with the addition of movable and height-adjustable furniture. The furniture has been specially designed to be adapted to the different learning behaviours of the students, allowing them to work standing up or sitting down.

Planning and Development at the Service of Pedagogy

The built-in furniture along the windows provides an additional place to work individually or to gather in small groups on the benches, while providing storage space for the teachers.

Collège Sainte-Anne: Planning and Development at the Service of Pedagogy

Concerned with the traceability and the development of the materials, Taktik design recommended the use of solid wood coming from Quebec and strived not to denature the beauty of the raw material. The goal is to respond to the expected functions, by putting structural materials in the spotlight, with maximum added value and minimum of transformation work.

interior design: Planning and Development at the Service of Pedagogy

The graphic design of the 2nd floor remains in line with the other spaces renovated by Taktik design over the years. Specially developed during the redevelopment of the Headquarters (Administrative Wing) in 2016, it helps strengthen the institutional identity, stimulate the feeling of belonging, optimize the visitor experience and direct the students and the staff daily.

Collège Sainte-Anne: Planning and Development at the Service of Pedagogy

The entire floor is now cohesive with the energetic and evolving vision of Collège Sainte-Anne!

Planning and Development at the Service of Pedagogy/ class room by Taktik Design

Planning and Development at the Service of Pedagogy / Taktik Design

Planning and Development at the Service of Pedagogy

Collège Sainte-Anne: Planning and Development at the Service of Pedagogy

Subscribe to our newsletter

Fish Creek House, a Small Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The Fish Creek House was designed to maximize sustainability & liveability. Careful positioning takes full advantage of natural cooling, heating, and lighting.

Historic Details Meet Contemporary Brooklyn Lifestyle

Upon purchasing this twenty-five-foot-wide brownstone in the Brooklyn Heights Historic District, the Owners were charmed by some of the house’s existing historic details, but knew some updates and repairs would be necessary to fit the needs and lifestyle of their then family of three.

CaSA Has Transformed a Dark Apartment into an Attractive and Open-Spaced Home

The project, meant for a bachelor with a penchant for sports and cycling and a passion for design, transformed a highly partitioned, ancient layout, dark apartment into an open-spaced two-bedrooms home with a large living space and bespoke features.

The Extension and Refurbishment of a South West London House

This project is a extension and refurbishment of a South West London house to create a modern family home for two busy creative professionals....

Beach House by Clare Cousins Architects

The Beach House from Mornington, Victoria, was designed by Clare Cousins Architects in order to provide an additional accommodation to an existing 1970’s Merchant...

Recommended Stories