Trentham Long House / MRTN Architects

- Advertisement -

Trentham Long House / MRTN Architects

Project: Trentham Long House
Architects: MRTN Architects
Location: Melbourne, Australia
Area: 259 m2
Year 2016
Photographer: Anthony Basheer

Conceived as a collection of contemporary farm buildings gathered under one expansive gable roof, the house’s form is immediately provocative of the traditional farming structures that once inhabited the local area. This elegant architectural response places the old machinery shed (garage), drive through loading zone, and main farmhouse (complete with a central farmhouse kitchen and wood burning stove) in one singular structure and deftly satisfies the three distinct requirements of the brief in one swift, effortless movement.

Trentham Long House / MRTN Architects

The building’s muted material palette subtly and effectively reflects the surrounding environment, echoing buildings of the past. The spotted gum exterior cladding is left to naturally patina, relying on its innate aptitude to develop character and camouflage over time.

Trentham Long House / MRTN Architects

In line with the project’s humble architectural intent, the building plan is reassuringly simple. It’s elongated; gable-roofed structure is neatly divided into parts according to the daily patterns and needs prescribed by a low-tech, country life.

Trentham Long House / MRTN Architects

The Trentham Long house is designed to fit around the lifestyle choices associated with living in this location and environment at this particular stage of their lives. The owners are not extravagant or wasteful people, they live with a careful intent behind all they do and their family is very important to them. The house is largely self sufficient, heating costs are low, cooling costs are non-existent and the extended family can be accommodated at all times.

kitchen, MRTN Architects

This Great Dividing Range, once gold mining town is now a quiet country escape whose inhabitants relish its crisp country air and quiet streets. Surrounded to the north, east, and west by neighbouring properties and to the south by a main road, Trentham Long House is positioned centrally on the block; with almost equal parts rear and front garden. The design contends with the precarious task of maximising idyllic views whilst maintaining privacy by retreating from its boundaries. Its careful placement enhances selected vistas whilst also defining a quiet, private realm set back from the public face of the street.

kitchen / MRTN Architects

To satisfy the clients brief requirements the house needed to be able to transform from a house for a couple to a home for extended family, to be low cost to live in and maintain. It had to be low cost to construct and also easily built be the owners and their builder son. In addition to satisfying these requirements the client’s are delighted by the volume of the living space created and how with proper siting, use of glazing and thermal mass that the house is comfortable in all seasons.

interior design, fireplace / MRTN Architects

The project team consisted of the client, the builder and architect. The client’s son, Mike, is a skilled and diligent builder located in Melbourne and the project was developed in tandem with his input as to how it would be built. Mike and his father had also built the owners’ previous house so they came to the process well informed but open to the opportunities of good design. Critically however the clients were now new grandparents and were determined that Mike spend a minimum time away from his new family through a design that minimised time on site and complexity.

living room / MRTN Architects

The use of singular form of the extruded gable form makes reference to the agrarian building in the area but also responded to the limited budget for what needed to be a highly insulated and low maintenance home. Selection of the finishes and materials were determined by budget, durability and thermal performance. Through conservative use of building methodology for the majority of the building the cathedral ceiling and slate floor to the main living areas were accommodated within the limited budget.

hall / MRTN Architects

Although only about an hour north of Melbourne the climate varies quite dramatically. Located at an altitude of 700 metres the winters are distinctly cold with a mean daytime temperature of 7.6 degrees, snow is not uncommon in winter. The clients lived in the area prior to building and were well aware of the need to design a warm house and one that was not expensive to keep warm.
The Trentham Long house is orientated east west and although the preferable views are to the south, glazed openings along this façade were kept to a minimum. The high north facing glazing is setback off the face of the façade to provide shade from midday summer sun. In summer the glazing is shaded by custom sliding screens to help block lower morning and afternoon sun. The living spaces flooring is a stone tile on a concrete slab providing thermal mass, that the owner attests provides passive evening heating in summer and winter. Any supplementary heating required in winter is from a high efficiency fireplace. All rainwater run off from the roof is captured and stored in large water tanks providing all water required both within in the house and irrigating the garden.

terrace / MRTN Architects

bathroom / MRTN Architects

Trentham Long House / MRTN Architects

Trentham Long House / MRTN Architects

Trentham Long House / MRTN Architects

- Advertisement -

Gourmet Restaurant in Paris by Alia Bengana + Atelier BEPG

YOSHINORI is a gourmet restaurant located in the heart of Saint-Germain-des-Prés just a stone’s throw away from Odéon. The space consists of two floors, a ground floor and a basement. It is characteristic of the neighborhood in which it is located and has a stone and wooden structure, visible wooden beams on the ground floor, and vaulted stone cellars in the basement.

Flow House in Tel Aviv / Anderman Architects

The Flow house is built on a dual plot, and our challenge was giving the costumers a sense of privacy, intimacy and freedom with in their home.

Casa TEC 205 in Monterrey by Moneo Brock Studio

The Casa TEC 205 is located very close to the Chipinque ecological park, an urban landscape dominated by the Sierra Madre, omnipresent backdrop to the city of Monterrey. This house is the first prize in a raffle organized every year by the Technological University of Monterrey to raise funds for its students.

The Spot: Dynamic, Modern and Distinctive Retail Space

The Spot is a new multi brand chain of premium fashion sportswear stores, currently located in three retail spaces in Belgrade and Novi Sad, Serbia. The request of the client was to create a space oriented towards the customers who use sportswear to create their own style and identity.

Roasting Duck Restaurant of Shangyung Town, Beijing

Roast Duck locates in Shangyung Town. Designed by Wu Wei, it presents an artistic dining space through traditional dining while incorporating material, color and art.

Black House – Family Home on the Isle of Skye / Scotland

Black House is a three-bedroom house designed by Rural Design Architects on the Isle of Skye, Scotland. Project description: Pursuing a dream to build a...

Casa Sebastian / Workshop: Design + Construction

Casa Sebastian is a residence located in the heart of the port of Chuburna in the state of Yucatan. Designed as a rest house where the owners could relax and be in touch with nature during their visits.

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture

The house, located in Calders (a small village in the centre of Catalonia), is the new home to a couple with two children. The site is at the end of the village with the natural park of “Sant Llorenç del Munt i l´Obac” just in front. They requested to include an office, common living space, three private rooms, two bathrooms and a garage.

Architecture and design characterized by the balance and symmetry : Flying Leap House

Designed by Ritchie Construction, Flying Leap House is located in Penticton, Canada, with views of Okanagan Lake. Description by Ritchie Construction: Perched on an island of...

Refurbishment Project for L House / Abaton Arquitectura

L House was recently renovated by Madrid-based Abaton Arquitectura. The result is a very homely, open and warm house in close contact with nature. From...

Wayside House: Extension and Alterations by OB Architecture

Winchester-based OB Architecture have renovated and extended the Wayside House in 2015. Description by OB: OB Architecture were appointed to complete the extension and alterations to...