Residential ArchitectureRenovation ProjectsFlemington House by Lisa Breeze Architect

Flemington House by Lisa Breeze Architect

Flemington House by Lisa Breeze Architect

Project: Flemington House
Architects: Lisa Breeze Architect
Builder: Silverstream Construction
Location: Victoria, Australia
Project size: 187 m2
Site size: 95 m2
Completion date: 2020
Photo Credits: Cathy Schusler

This 1940s semi-detached brick home in Flemington has been treasured by the same family since it was originally built. The current owner, the great grandnephew of the original owner, was keen to honour its heritage in as many ways as possible.

Flemington House by Lisa Breeze Architect

Flemington House by Lisa Breeze Architect

In its long history the house had largely gone untouched, which meant many of its lovely old features were still intact. However, there comes a time with every home where an ancient Kitchen, and degrading Bathroom, need an overhaul to bring them up to contemporary living standards and to provide for a long life ahead.

kitchen, Lisa Breeze Architect

For this renovation the rear part of the home was emptied, it was given a small extension, the service rooms relocated and replaced and the new Kitchen and Meals area opened out onto a freshly landscaped Backyard. The front Bedrooms and Living room are also given a refresh and an update with their original features left as is. Every detail, material choice and colour in the Flemington house are inspired by the original features and the era of the dwelling.

Flemington House by Lisa Breeze Architect

dining area, Lisa Breeze Architect

living room, Lisa Breeze Architect

bedroom, Lisa Breeze Architect

bedroom, Lisa Breeze Architect

bathroom, Lisa Breeze Architect

Flemington House by Lisa Breeze Architect

Flemington House by Lisa Breeze Architect

A Room for a Girl who Loves Art

As a parent, what room would you choose for a girl who loves art? Around the age of 10 years old, children start to...

Gloma House / Bruno Dias Arquitectura

The Gloma House Project arises in a small land with a slightly slope, in the vicinity of Ansião Village. The departure point of the building is the permanent contact with nature.

Tile Sashi – collection of bathroom furniture, by Rui Pereira and Ryosuke Fukusada

Rui Pereira and Ryosuke Fukusada designers have collaborated to realize a collection of bathroom furniture named Tile Sashi, that is interesting as design and...

House With Two Bay Windows / D’Arcy Jones Architecture

This new infill project is tucked between two houses from very different eras. On the left is an original house from the early 1900's, where one of the clients grew up. On the right is a 1980's version of the same kind of house.

Xiamen HAIGAN Xiaoyouyu Seafood Restaurant

The Xiaoyouyu Seafood Restaurant project was repurposed from a former factory terrace. The unique location and unconventional structure of the original space allowed the designer to give full play to imagination and creativity.

Related Articles