Architecture and Interior Design StudiosGovaert & Vanhoutte ArchitectsGraaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (1)

Graaf Jansdijk House is a single-family residence designed by Brugge-based Govaert & Vanhoutte Architects.

Description by Govaert & Vanhoutte: In the 9th century, the Graafjansdijk (dike) protected parts of France and Belgium against the storm tides from the North Sea and the Western part of the river Schelde. Currently only a short strip of this dike remains in the rural surroundings of the seaside village of Knokke, near the border with Holland.

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (11)

Across the road from the Graafjansdijk is the narrow plot, enclosed by an adjacent moat on the north side. The terrain overlooks an open meadow. This geographical context has a major impact on how the design of the villa was perceived.

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (21)

The ground level of the villa fully occupies the narrow terrain, apart from a small inner garden on the north side. It is completely wrapped in barnwood alongside the road, hiding the garage and creating a private atmosphere for the bedrooms. This materialization produces a solid plinth contrasting with the transparent volume on upper floor. This subordinate upper volume, containing the living room and kitchen, is made completely out of glass and is a lot smaller than the closed volume underneath. The barnwood walls extends 1 meter above the first level and functions as a railing for the terrace.

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (3)

The north side opens up completely on both levels, allowing views over the meadow from the living room and kitchen on the upper level , as well as from the bedrooms downstairs. The crops growing on the north side still allow for some privacy in the bedrooms.

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (2)

The same architectural materials from the exterior are applied throughout the interior. The intimate bedrooms combine a cosy black Tadelakt floor and walls with bespoke barnwood furniture. The same flooring continues on the upper level, combined with a bare metal kitchen counter. The free standing barnwood kitchen closets frame the view over the dike, rather than overexposing it. Past the counter lies the terrace, where the risen barnwood plinth creates privacy.Visit Govaert & Vanhoutte Architects

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (6)

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (15)

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (4)

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (22)

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (16)

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (17)

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (19)

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (18)

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (12)

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (10)

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (14)

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (8)

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (7)

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (5)

GraafJansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (13)

GraafJansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects (9)

Refugi Lieptgas: Fascinating Concrete Cabin in the Swiss Alps

Refugi Lieptgas is a fascinating concrete cabin designed by German architecture studio Nickisch Sano Walder Architekten. The concrete cabin is situated in Flims, in the Swiss Alps, it is entirely built of concrete and has an area of 40 sqm.

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa

This renovation of a private residence on a wooded, exurban site near Iowa City, Iowa draws upon the imbedded formal logic of the original structure to create a contemporary home for a family of four.

1920’s Stucco Bungalow Renovated for Two Actors in Los Angeles

The Los Feliz House includes a 630 sf 2nd floor addition and a complete interior renovation to a 1920's stucco bungalow for two actors with a strong sense of personal style and an expanding art collection.

Alibaug Indian Retreat with a Stream Running Through the Middle

With a stream running through the house, this Alibag Indian retreat is delicately woven into the landscape, alternately opening up and closing itself to the different characteristics of the site. Though seasonal, the streambed allows for an interesting landscape feature throughout the year.

Related Articles