Hart House: Contemporary Interpretation of the One-Room Beach Shack

Hart House: Contemporary Interpretation of the One-Room Beach Shack

Project: Hart House
Architects: Casey Brown Architecture
Location: Great Mackerel Beach, Australia
Lead Architects: Robert Brown – Design Architect; Carly Martin – Project Architect
Area 110.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Rhys Holland

Description by Casey Brown Architecture: Hart House is located on the idyllic shoreline of Great Mackerel Beach, and was conceived as a contemporary interpretation of the quintessential one-room Australian beach shack. The form was derived from a wrapped ‘box’ open to one side which provides the building with a protective corrugated aluminium shell. This shell protects the house from the harsh salt environment, cold winter southerly winds and bushfire prone landscape. Only one side of the box is left fully open – facing towards the sun and the view, allowing the dwelling to embrace the beachfront location.

Hart House: Contemporary Interpretation of the One-Room Beach Shack

Sandwiched between a cliff and the beach, the building is sited on a steep slope, orientated facing north-easterly across Pittwater towards spectacular Barrenjoey Headland. The steepness of the site gives rise to the illusion from the living space that the house is floating directly above the water.

Hart House: Contemporary Interpretation of the One-Room Beach Shack

The main single ‘room’ of the house is the double height dining, kitchen and living space, which has a utility pod within it, containing the bathroom and pantry, and housing a loft mezzanine space above. The generous heights give a feel of openness and airiness which embraces the views of ocean and sky. Directly below the living space is the master bedroom, which opens onto a sandstone terrace constructed from stone from the site. Small openings to the sides of the house puncture through the corrugated aluminium shell, allowing for cross ventilation to all spaces. Highlight windows to the rear of the dining area afford views towards the cliff and bush landscape.

Hart House: Contemporary Interpretation of the One-Room Beach Shack

While modest in size, the interior is rich in materiality – the philosophy of ‘less, but better quality’. The tactile quality of the materials used resonated with the artistic bent of the owners of the house; one of whom is a ceramicist. The spaces are lined in birch plywood, with timber flooring and concrete benches completing the rugged and durable interior. Spotted gum is used extensively both internally and externally – as flooring, decking and to construct the doors and windows. It was selected due to its sustainability credentials and inherent bushfire resistance. Corten frames the doors and windows to the sides of the house, tying in with the red hues of the spotted gum, and also providing shading and protection against weather. The lower bedroom level plinth is clad in sandstone taken from the site, anchoring the house, and linking the dwelling with the series of terraced retaining walls which cascade down the site towards the beach. Being accessible only by water, it was important for the house to be largely self-sufficient – the roof houses a significant array of solar panels for energy, rainwater is harvested for the occupant’s needs, and waste is processed on-site.

Contemporary Interpretation of the One-Room Beach Shack

The palette of colours used for the Hart house resonates with the beach and surrounding Australian bush and beach landscape. A place for relaxing and enjoying the beach, this distinctive house captures the view, sun and breezes to create an unforgettable shack highly suited to the unique opportunities and constraints of the site.

Contemporary Interpretation of the One-Room Beach Shack

Contemporary Interpretation of the One-Room Beach Shack

Hart House: Contemporary Interpretation of the One-Room Beach Shack

Contemporary Interpretation of the One-Room Beach Shack

Contemporary Interpretation of the One-Room Beach Shack

Hart House: Contemporary Interpretation of the One-Room Beach Shack

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Bruta Arquitetura Designed the New Miagui Offices in Porto Alegre

The Miagui Offices project started with the need to expand the company. Miagui is a creative studio that specializes in advertising images. The concept was the creation of a free flowing and relaxed space, aligned with the company’s creative culture.

Indios Desnudos Retreat Designed to Enjoy Outdoor Living and the Views

In the Papagayo peninsula, placed on the tip of an seaward pointing, and slightly downward sloping ridge of a peninsular shaped lot, with forest on both sides ( one a natural reserve), is the house named Indios Desnudos.

Remodeled 1930s Bauhaus Bungalow in a Stylish Contemporary Home

House in Hamble-Le-Rice is a complete renovation and extension project completed by La Hally Architect. The Bauhaus bungalow sits on the edge of the...

SC Apartment in Sao Paulo, Brazil / Pascali Semerdjian Architects

The SC Apartment is located in Sao Paulo, Brazil and it was designed for an Art and Design Collector who doesn't intend to live there : it's a space only for hosting parties with close friends.

Makio House, Kuala Lumpur / Fabian Tan Architect

Makio House is a corner lot unit located in a guarded neighbourhood of Kuala Lumpur. The client wanted a minimalistic and comfortable home to suit his family and personality.

Villa J2 / Jonas Lindvall

Villa J2 is a lovely family home in Sweden designed by Jonas Lindvall of the Swedish multidisciplinary design firm Lindvall A & D. The project began as the...