Residential ArchitectureHousesHouse A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection

Architects: Walter & Walter
Project: House A – Indoor-Outdoor Connection
Location: Melbourne, Australia
Area: 240 m2
Year 2016
Photographer: Ben Hosking

A house in a suburban landscape that is composed as a field of rooms that are in in direct dialogue with the site terrain and surrounding context. The house opens and closes, refocusing the relationship of the house with its suburban context influencing formal outcomes which alter between public and private realms.

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 1

The house sits in an open landscape and ensuring an optimum indoor-outdoor connection. A simple facade and massing focuses attention on the house’s relationship with its landscape and opens directly to the street disrupting commonly defined boundaries of public and private space in a suburban street. The site is open. Passers by can, if they chose to, navigate around the house and experience its settings.

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 3

The selective openings in the plan of the house allow moments of porosity for landscapes to inhabit. These different landscape conditions are each unique in response to the orientation of the space. Allowing landscape to coexist with suburban built form. Revitalised relationships have been created between suburban architecture and its natural environment.

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 2

Openings in physical barriers, at various scales, reset territorial boundaries creating diverse connections between neighbours and landscapes. The plan opens up and then closes in an ongoing dialogue with the terrain.

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 4

Materiality is a detail often oversimplified or over complicated. A rough sawn timber used for the exterior reveals a native material quality often erased from view. It is this rough and protective boundary that allows for natural variation of the material while also encouraging the visitor to touch with caution. Moving through the house the texture changes and volumes open up and collide with open landscaped spaces that punctuate the plan. Opacity makes way for transparency, privacy for openness and inclusion.

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 5

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 6

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 7

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 8

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 9

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 10

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 11

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 12

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 13

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 14

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 15

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 16

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 17

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection 18

A Loft-Style House With an Interior Space That Feels Light, Airy and Spacious

A loft-style flipped-plan rhythmically-organized house designed by the architects for their own family, this budget-sensitive human-scaled project wove together the architects’ deep knowledge of San Francisco’s urban context and codes with their crisp and clear material and architectural aesthetic.

Highbury House Extension / Architecture for London

This house extension and refurbishment transforms a Victorian terraced property in a Highbury conservation area. The brief was to create open plan spaces with an improved relationship to the garden, and a kitchen that could be enjoyed as a social space.

Elmire Loft in a 1800s Textile Mill, Montreal

This project took a space in an early 19th century building that’s been a textile mill, a Campbell’s soup factory, and finally a condo complex, and tailored it to the clients’ personalities.

Using Citric Acid For Cleaning

One of our main components for green cleaning is citric acid. Citric acid has an ancient legacy of usage in natural cleansing without the dangerous chemicals or single-use plastic bottles.

Stonington Residence by Joeb Moore & Partners

The Stonington Residence, a recently renovated and restored historic house, is sited between 300 feet of waterfront and a large meadow in Stonington, Connecticut. While the house is situated on a small stone ledge, additional rock outcroppings of the landscape help to organize the outdoor spaces, which include a studio and garage, a pool, and patios.

Related Articles