Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa

- Advertisement -

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa

Architects: Substance Architecture
Project: 3LP Residence
Location: Iowa City, Iowa, United States
Photography: Paul Crosby Architectural Photography
American Architecture Award, 2017

This renovation of a private residence on a wooded, exurban site near Iowa City, Iowa draws upon the imbedded formal logic of the original structure to create a contemporary home for a family of four. The original home was built in the 1980’s and contained some tall, day-lit volumes. It was worn and tired, however, and needed attention. The owners had lived in the house for eight years prior to the renovation, allowing them to clearly access many of the home’s strengths and challenges. They loved the home’s location and setting, but wanted a more open interior and a better sense of entry. In addition, they hoped to improve the visual connection to the wooded site, and create additional space for entertaining in and around the house. Finally, they desired a more contemporary expression.

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 1

To accomplish these goals the organization of the existing home was analyzed to identify an underlying formal logic that might be clarified and leveraged in the renovation. This analysis suggested a massing strategy in which a simple gabled volume was “sliced” into three sections. These sections were, in turn, offset from one another to create a stepped façade facing the woods. This simple strategy was compromised at the entry and garage rendering it virtually illegible. In addition, many of the interior volumes, while lofty, were subdivided with partitions creating a warren of rooms rather than open, flowing spaces.

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 2

The renovation drew upon this original organization. The three “slices” (eating, living, sleeping) implicit in the existing home were reinforced. The angled wall at the entry was straightened and realigned to clarify the plan. Interior partitions separating the dining space from the kitchen and living spaces were removed to create large, open volumes. The stair was relocated to open up the living area, and the thresholds between slices were delineated. Wall–to-wall operable openings were placed at the ends of the “slices” to connect the airy, day-lit interior to the wooded site and enhance the sense of entry from the street. Finally, a large deck was created to unify the rear elevation and provide space for exterior entertaining.

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 3

While the renovation added less than 300 square feet to the home, the visual impact is immense. The results leverage the existing organization to create clear, open, and interconnected volumes with carefully designed objects placed inside. A limited material palette was used throughout to further unify the home. New fenestration connects the owners to the wooded site, as well as providing a more welcoming entry, and the new deck allows the interior to spill out into the woods. The result is a thorough transformation that takes full advantage of the home’s site, interior volume, and daylight to create a modern contemporary home.

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 4

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 5

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 6

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 7

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 8

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 9

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 10

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 11

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 12

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 13

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 14

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 15

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 16

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 17

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 18

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 19

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa 21

- Advertisement -

At Will Apartment, Combination of Elegance and Industrial Design

At Will Apartment - interior design project realized by Ganna Design Studio - is distinguished by the combination of elegance and raw industrial elements. Apartment is located in Taipei, capital of Taiwan. 

Dark and Confined Two Level House Turned into a Bright and Airy Oasis

Deertrack Lane was a 1960's era two level house that needed a spark. Our focus was on reworking the entryway, stair and interior and exterior living areas to address our clients' interest in a more comfortable and livable home.

Modern Loft Style Home in Tempe, Arizona / Knob Modern Design

Designed by Knob Modern Design in 2017, this home features a new smooth stucco exterior, new asphalt shingle roof, exposed block walls inside and polished concrete floors, exposed trusses, new insulation/ vaulted spaces

Tasman View House / MODO Architects

Tasman View House is a low maintenance sleek home on the foothills of the Richmond Ranges. An extra thick insulated envelope of metal roofing and aluminium cladding wrap over elements of cedar shiplap and Fijian Kauri.

Mini Loft in the Heart of the City of Leuven in Belgium

Belgian architecture studio DMOA is dishing out inspiration for small apartment dwellers through the 164-square-foot penthouse studio above their new five-story office building in Leuven, Belgium.

New York House / Studio ST Architects

Combining the best of a comfortable suburban home with the sophistication and location of a city apartment, this 6700 square foot, full floor, gut...

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened / Chris Dyson Architects

Eleven Spitalfields is located to the rear of the Dyson House and Gallery project, which is the residence of Chris Dyson and his wife, Sarah. This structure was originally built in 1840, and consisted of the king trusses, supporting piers and large lantern rooflight we see at ground floor level today.

Deepwater House / Tobias Partners

On a spectacular site, Deepwater House celebrates its iconic location and the remarkable narrative of a fruitful marriage. Commissioned by a well-travelled couple in...

Loft G in Mérida, Yucatán / Punto Arquitectónico

Punto Arquitectónico recently has designed Loft G in Mérida, Yucatán, México. From the architect: The project consisted of integrating a multifunctional loft into an existing house...

Bright colors and fresh design, by Jessica Helgerson

The Brooklyn Brownstone house in the Fort Greene neighborhood from Brooklyn belongs to a young couple with a penchant for pop art, bright colors...

Extrarchitecture Renovates 1840s Brick Cottage in London

Located in the Westbridge Road Conservation Area in Battersea by the River Thames, the house is part of a group of brown brick cottages,...