House EB: Shaping “Mönch und Nonne” on Curved Roof

House EB: Shaping “Mönch und Nonne” on Curved Roof

Project: House EB
Architecture: monovolume architecture+design
Location: Südtirol, Italy
Program: Living, Villa
Realization: 2019/20
Living space: 285 square meters
Volume: 1.200 cubic meters
KlimaHouse: A
Photo credits: Giovanni De Sandre
Text and photos provided by monovolume architecture+design

On the hills on the south-west side of the province of Bolzano, along the renowned wine route, amidst vineyards and small forests, one can admire original private villas built in recent years.

House EB: Shaping “Mönch und Nonne” on Curved Roof

In the 1950s and 1960s, after the Second World War, many citizens moved from the city center to these hills to enjoy greater peace and an exclusive view of the surrounding peaks.

House EB: Shaping “Mönch und Nonne” on Curved Roof

This is the scenery in which House EB is set. House EB is a semi-detached residence created after a complex renovation of a old villa built in the early 1960s. Although the previous residence had high living standards and it was built with top-quality materials and finishes, it however showed all the limitations of a house designed according to the canons of the time, for example: a very closed envelope, with a very low ratio between glass surfaces and solid walls, with few views of the landscape and very low ceilings.

House EB: Shaping “Mönch und Nonne” on Curved Roof

The wish of the new owners was to have a place where the house would be embedded with the surrounding space such as: the garden surrounding the house, the nearby woods, and above all able to blend in with the surrounding landscape without sacrificing modern lines and large windows that allow the view to be enjoyed from different angles.

pool, Monovolume Architecture+Design

These were the roots for this project. The spatial expedients such as: the increase in the net heights on each floor, the remodeling of the partition walls in the living area in order to create large living spaces on the ground floor without losing the form/functional relationship between the various areas ( kitchen and study), are linked with the choice of external materials, such as the “Mönch und Nonne” tiled roof in which the lower “nun” cup is interlocked with the upper “monk” cup, the “Pfitscher Gneis” natural stone walls, the exposed wood cladding and the architectural elements in earth brown metal sheet.

House EB: Shaping “Mönch und Nonne” on Curved Roof

Inside, the spiral staircase in metal and wood that connects the ground and first floors is topped by a large oval skylight, clearly visible in the zenith view as symbiotic relationship between light and matter.

Shaping “Mönch und Nonne” on Curved Roof, Monovolume Architecture+Design

Outside, the glassed façades with large sliding doors on both floors provide access to the outside from almost every corner of the house: on the first floor to the covered terrace and on the ground floor to the garden that surrounds and wraps around the house up to the “infinity pool” facing the valley that leads from Bolzano to Merano.

House EB: Shaping “Mönch und Nonne” on Curved Roof

House EB: Shaping “Mönch und Nonne” on Curved Roof

Shaping “Mönch und Nonne” on Curved Roof, Monovolume Architecture+Design

House EB: Shaping “Mönch und Nonne” on Curved Roof

Shaping “Mönch und Nonne” on Curved Roof, Monovolume Architecture+Design

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.