Residential ArchitectureHousesMasuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of...

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness

Architects: Jamison Architects
Project: Masuto House
Design Team: Mark Jamison, Angela Jamison
Location: Aberfeldie, Australia
Area 295.0 m2
Project Year 2017
Photographs: Derek Swalwell
Text by Jamison Architects

Masuto is a duplex project in the Melbourne, Australia. The elongated duplex residence is its own contemporary urban oasis; it enjoys an abundance of natural light, has a feeling of openness, is connected to the landscape, is spatially refined and efficient and beautifully textured and sophisticated.

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness 1

The project is an elegant addition to the streetscape with a presence that is not dominated by the commonly sighted double garage door arrangement. Inhabitable garages and utility rooms share the common wall and habitable rooms are on the outer perimeter, thereby permitting more natural light and natural cross-ventilation to the elongated plan.

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness 2

There is an arrival experience that invites and draws one from the street and entry on the south, through the residence, to the rear north-facing living spaces. A central courtyard and off-set external blockwork blade walls allow natural light to flood the hallway and provide framed views and connection to the landscape whilst maintaining privacy between neighbours. The opposite wall is the unassuming yet rich black stained vertical timber cladding which begins externally concealing the garage door then wraps the core of the duplex utility rooms.

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness 3

The rich darkness of the black timberform is punctuated by novel, refreshing white openings and recesses. Along the hallway is the external coloured grey blockwork and floor to ceiling glazing which provides natural light, natural ventilation and a sense of the landscape creeping in. The side courtyard and two storey void at the staircase enhance the journey through the home. It also allows the space to open vertically, both visually and acoustically, to connect the upper and ground floor living areas to each other, the landscape and the sky. The hallway is also slightly splayed from the entry, to further open up the connection to the north-facing open plan living, kitchen, dining and rear backyard; a private oasis complete with covered alfresco, pool and tranquil garden. The upper level is the private domain of the duplex containing bedrooms and a family room.

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness 4

A rich and interesting palette of materials, finishes and textural qualities unifies the design both inside and out. The rich black stained timber cladding softens the coloured stack bond masonry blockwork. This material is expressed in its textural rawness and creates a gallery style wall and back drop for artwork and soft furnishings. Three dimensional tiling to the southern facade is subtle and comes alive with shadows as the quality of light changes over the course of the day. A light grey French oak timber floor complements the grey blockwork wall and softens the contrast between the white and black throughout.

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness 4

Passive solar design principles in conjunction with the thermal mass qualities of the reverse block veneer, and the proximity of landscaped vegetation has resulted in less energy consumption for lighting, heating and cooling, and improved natural cross-ventilation and air-quality. The overall result is a more comfortable, healthier and enjoyable living environment.

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness 6

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness 7

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness 9

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness 8

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness 10

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness 11

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness 12

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness 13

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness 14

Subscribe to our newsletter

Ayeka Coworking Space by Setter Architects

Ayeka’s offices are designed as a co-working space. The main design concept was to create a sort of street with the ambience of a European city – cozy, charming, laid-back, and with a sense of history.

Child Friendly House in Ealing, London / Office S&M

A family in Ealing, with three children, commissioned Office S&M to refurbish their house. We created a child-friendly house in the broadest sense of the word, adding curves to the walls, a playful snakes-and-ladders bannister to the new room, and an arched window for each child.

B House by CH+QS Arquitectos – Inspired by the Fields with Yellow Flowers

Projected by CH + QS arquitectos, B House is inspired by the fields with yellow flowers from Berrocal, Segovia, Spain. In the spring, the...

Gingerbread Apartment by Fateeva Design

The first apartment of a young family – was full of dreams about a new life in a cozy "nest", joint warm evenings, beautiful holidays, a comfortable corner for the hobby and creativity of everyone. This emotionally charged project went to Elena Fateeva from Fateeva Design.

Countryside House Near Genoa Refurbished by Gosplan

The building is situated in the countryside near Genoa, surrounded by a chestnut trees woods. Before the refurbishment works, the house was characterized by a long corridor that completely cut the flat, leading to the several rooms arranged on both its sides.

Recommended Stories