facebook

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (1)

Through blurring the usual concepts of inside and outside, the MMMMMS House provides a straight relationship with the surrounding landscape while offering intimate inner spaces. The project plays with the area building regulations to avoid what they are looking for: to force new buildings to look like fake traditional rural houses.

Brief description:
The project starts by determining the most intimate spaces from the program, which are placed inside a bigger volume, like a high storage, which provides connections and cuts through. As it sits in the landscape, the shed modifies its height and relationship to the inner “boxes”, offering itself as an outer space, where inner windows face a central “street” that runs all through the house. At the west end, sightseeing the village of Camallera and the Pyrenees, the shed gets dissolved into a large canopy that will be covered by plants, shades and parasols as soon as life goes on.

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (2)Project description:
The MMMMMS house is placed at the outskirts of Camallera, in a recent development area facing the village and, therefore, very visible from it.

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (3)The village building regulations are very simple but strict, referring just to concepts such as that all new buildings have to be stone cladded, or that the roof has to be sloped and built with “arab” tiles. Actually, what the building regulations are seeking is to have small rural houses, as if they were traditional catalan “masies”.

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (4)The aim of the project was not to think of the “masia” as an isolated building, but as one that makes sense when it is related to a surface of agricultural land. The traditional Catalan house has no sense without its agricultural meaning, and neither when there are 20 similar houses in just 10 hectares.

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (5)Therefore, the project pretends to avoid any relationship to traditional rural houses, and looks for an other type of relationship; linked to the agricultural storages around this area.

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (6)The spatial condition of the house follows the logics of a warehouse, generating a high volume where smaller units are placed offering intimacy. Bedrooms, kitchen and bathrooms are placed in “boxes” inside the “storage”. Between these, crossed views and circulations offer straight relationships to the landscape around the house.

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (7)The circulation space inside the house is understood as an exterior space, and the boxes inside, as the places for being “in intimacy”. The clear height of the common spaces, and its straight relationship with the outside, make you feel as if you were all the time in an open space, enjoying the landscape and nature around.

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (8)Following these logics, the house vanishes at one end, where the exterior space gets under a canopy which offers shade, views, and a central space for the house, again, outside.

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (9)Sustainable aspects of the work:
The MMMMMS House has been designed to be a low consuming building. For the hot seasons we have planned a system for crossed ventilation via small openings in the façades and north-oriented skylights which allow very comfortable temperatures without any need for air conditioning. For the winter, the house has increased its wall thickness and insulation, and the heating is provided by a high performance wood-chips heater which is connected to solar panels. These panels bring hot water as well for normal consumption. The rainwater is collected under a buried water tank which provides “grey” water for the garden and toilets. All the materials for the MMMMMS House construction have been provided from local industries nearby.

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (10)

Architects: Anna & Eugeni Bach
Collaborators: Carina Silva, Sara Matías, Albert Cabrer, arquitectos; Eulàlia Cudolà, aparejadora; Masala consultors, estructuras.
Site size: 4.390 m2
Surface: 300 m2
Address: Camallera, Gerona, Cataluña, España.
Constructor: Calam-Tapias Construccions
Companies involved: Lampistería Illa (instalaciones), Carrera Fusters (carpintería de madera), Magem Pintors (pintura), Consmevi, S.L. Construccions metàl.liques (estructura metálica), Fusteria Alumini Llavina (carpintería aluminio), J.Riera Grup Gamma (revestimientos).
Photographs: Eugeni Bach

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (11)

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (12)

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (13)

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (14)

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (15)

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (16)

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (17)

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape (18)

\Servidorbach�00_BARCH�03_publicacions BARCHMaterial per pu\Servidorbach�00_BARCH�03_publicacions BARCHMaterial per pu

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Natural Beauty Salon / Studio DOTCOF

This beauty salon is a renovation project. Our client owns a hair salon originally, located at a corner of a busy crossroad. For some business reasons, client wants to change this shop into a beauty salon.

Imposing Contemporary House With Sweeping River Views

This imposing contemporary house is a story of the convergence of art, architecture, landscape and family life. It is a story about time, and a house as a kind of time machine and a structure of possibility.

Pivot Apartment – a Responsive Interior Space for Urban Living

Pivot Apartment is inspired by the Swiss Army knife design; compact and well-crafted with independent functions available when desired. Located in New York City, Pivot...

Redesign of Office Spaces – DHL Supply Chain Jažlovice

The concept for the DHL Supply Chain offices was created through a unique cooperation between the client and the architectural studio VONT.