Residential ArchitectureHousesModern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young...

Modern Treehouse Designed as a “Weekender in the Backyard” for a Young Couple

Modern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young Couple

Architects: Phorm architecture + design
Project: Modern Treehouse Taringa
Location: Brisbane, Australia
Photography: Christopher Frederick Jones

Taringa Treehouse has been designed as a “weekender in the backyard” for a young couple on their suburban lot. Initially briefed as an extension to the original 1900’s Worker’s cottage, the project quickly migrated into the garden. Recognising the Owners spend most of their spare time in the backyard gardening, looking after their ducks or simply bathing in the winter light or relaxing in the dapple shade offered by the canopy in summer.

Modern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young Couple 1

The triangular plan responds to two key criteria; the first is a simple desire not to ‘fill the backyard’ with a building, the geometry is orientated to present only ‘the thin edge of the wedge’ as the elevation back to the house, the second criteria was to defer the internal spaces to the large deciduous tree within the site and create a north-eastern courtyard as a adjacent companion space.

Modern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young Couple 2

The modern treehouse is a micro build, carefully sited and intentionally folded up onto second level to restrict the footprint (less than 25m²) reducing the displacement of the precious landscape. The challenge is to add and not subtract from the experience of the backyard with the introduction of the architecture.

Modern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young Couple 4

The siting in the corner of the lot has allowed us to design each leg of the triangle as a distinctly different elevation in materials and detail, 3 buildings in one. The western edge is clad in metal to manage the radiant afternoon sun, the southern face a translucent screen into the neighbouring forest and the Hypotenuse cut to create the north-east elevation is conceived as a punctuated canvas to receive the shadow play of the tree.

Modern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young Couple 4

Whether a beach house or mountain retreat, the key to a weekender is the shift in lifestyle or manner of occupation- generally informal, relaxed and less defined. Ultimately, it breaks rules with the way we expect to live in suburbia. This project although contained within the same 400m² lot as the main house seeks the same autonomy. The Taringa Treehouse is not intended to be a piece of the main house drifting into the backyard, it is designed to offer a different mode of living within the site, more like an adult cubbyhouse climbing up into the branches of the tree gathering the filtered light and childhood experiences.

Modern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young Couple 5

Modern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young Couple 12

Modern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young Couple 6

Modern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young Couple 11

Modern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young Couple 7

Modern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young Couple 13

Modern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young Couple 8

Modern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young Couple 9

Modern Treehouse Designed as a "Weekender in the Backyard" for a Young Couple 10

La Olga Apartment in Barcelona

We found La Olga apartment with way too many partitions regarding its dimensions and its availability of natural light and ventilation. We decided to pull as much as possible the living area towards the back of the building, so that the bedrooms could absorb part of the light that is filtered through the main façade

Timeless Elegance for First-Class Beauty Salon Treatments

It’s never too late to make a change of perspective and switch from designing the elegance of a house to creating the classy ambience of a beauty salon.

No Ordinary Apartment for a Well-Travelled Design Aficionado

No Ordinary Apartment is divided in two units with seamless connection through wooden sliding doors. High ceilings and big windows create an overall spacious feel. The bright open-plan living, kitchen and dining space is the center of the apartment where friends come together for long dinners and endless talks.

Pier 55 is a New Park and Performance Space in the Hudson River

Heatherwick Studio is collaborating with the landscape architect Mathews Nielsen to design Pier 55, a new 2.4 acre public park and performance space in the Hudson...

Torteria San Cosme / Mexican Sandwich Shop by +tongtong

Multi-disciplinary studio +tongtong recently designed Torteria San Cosme, a Mexican sandwich shop in Toronto’s eclectic Kensington Market. Principal designer John Tong worked closely with his...

Related Articles