Residential ArchitectureHousesMyrtle View House, Portland / In Situ Architecture

Myrtle View House, Portland / In Situ Architecture

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

Project: Myrtle View House
Architects: In Situ Architecture
Project Team: Jeff Stern, Lynn Harritt, Maja Gesar
Location: Portland, Oregon, United States
Area: 4958 sf
Year: 2017
Photo Credits: Jeremy Bittermann

Tucked on a steeply sloping site with expansive views of the city and mountains, Myrtle View House is a complete reimagining of an existing 1950’s residence.  The compact low form with dark stained wood and simple detailing allows the house to maintain a low profile and quietly nestle into the slope. A restrained interior with minimal detailing allows the outdoor space and views to dominate, and provides a perfect background for the Owners personalized art and furnishings. A redeveloped courtyard with a small outdoor pool becomes a focal point for the main public rooms, with large sliding doors to provide a seamless flow from inside to out.

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

About In Situ Studio
In Situ Architecture is an intentionally small, design-based practice that specializes in modern, sustainable architecture.
We have been recognized for the quality of our work regardless of building type. More than specializing in a product, we rely on a time-intensive, collaborative design process to produce beautiful, well-functioning architecture. We value architecture that is timeless and permanent in the way it reflects a long-term commitment to the quality of a place.

outdoor, Portland / In Situ Studio

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

kitchen, Portland / In Situ Studio

bedroom, Portland / In Situ Studio

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

plan

pool, terrace, Portland / In Situ Studio

pool, Portland / In Situ Studio

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

Versatile Storage Unit by Etta by Dossofiorito

Etta by Dossofiorito is a versatile storage unit, multifunctional furniture that display and store objects, and act as a space divider. It is composed of a platform with four removable elements: a small round shelf, two shapes of uprights and one upholstered backrest.

Dallas Residence Represents Resurgence of ‘New Brutalism’ By Specht Architects

The design of Spechts’ Dallas house was driven by the desire to blur the lines between inside and outside while providing a sense of privacy and seclusion from the street and surrounding neighborhood, at the homeowners request.

Open Workspace BigBek / SNKH Architectural Studio

Architects: SNKH Architectural Studio Project: Open Workspace BigBek Location: Yerevan, Armenia Area: 177 sqm Photography: Ani Avagyan, Sona Manukyan The office of Armenian software development company BigBek is located...

Highridge House by Splyce Design

Burrowed into the rolling grasslands high above Kalamalka Lake in Vernon, the Highridge House is designed for a family of five and tailored to the native features of the site.

Related Articles