Pinwheel Residence in Texas by Baldridge Architects

Pinwheel Residence by Baldridge Architects

Architects: Baldridge Architects
Project: Pinwheel Residence
Consultants: Duffy Engineering
Location: Austin, Texas, United States
Photography: Baldridge Architects

The Pinwheel Residence is a 7,000 sq ft home and guest house located on a 1.4 acre lot in central Austin’s Tarrytown neighborhood. Designed around an equilateral triangle, the house is organized into three programmatic wings that radiate from a central conversation pit, negotiating the 30′ of grade on the property. This node serves as the house’s focal point and vertical circulation core supporting both family and entertainment functions, simultaneously connecting public spaces while secluding more private ones.

Pinwheel Residence by Baldridge Architects 1

A circuit about the core from bottom to top also links occupants to discrete levels of exterior program: a private sunken courtyard, a multileveled pool and guest area, an expansive second floor roof deck, an elevated exterior media room, and a semiprivate rooftop garden with a sloped sod roof completing the circuit back to grade.

Pinwheel Residence by Baldridge Architects 2

Pinwheel Residence by Baldridge Architects 3

Pinwheel Residence by Baldridge Architects 4

Pinwheel Residence by Baldridge Architects 5

Pinwheel Residence by Baldridge Architects 5

Pinwheel Residence by Baldridge Architects 7

Pinwheel Residence by Baldridge Architects 8

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Contemporary Single-Family Villa in the Beautiful Coastal Spanish Village Cambrils

This project has been developed, designed and built by White Houses Costa Dorada’s team through a long and creative process in collaboration with the interior designer Susanna Cots, to obtain the perfect combination of modern architecture and comfortable living.

Family Farmhouse Built With Salvaged Materials from an Antique Barn

The owner’s goal was to create a lifetime family home using salvaged materials from an antique farmhouse and barn that had stood on another portion of the site. The timber roof structure–as well as interior wood cladding and interior doors–were salvaged from that house and combined with new, sustainable materials

Victorian House Renovated in South London for a Young Family

The typical terrace 2 up 2 down house layout suffers from a narrow plan form with a set of corridor like circulation spaces. Ground floor spaces are often rooms off this cellular corridor with bedrooms at first floor compromised due to the non active circulation space that runs from front to back of the building.

Retro House with Wooden Interior that Gives Freshness

This retro house with wooden interior is located in Andorra La Vella and was recently completed by Coblonal Arquitectura. Coblonal is an architecture and...

Multifamily Housing Designed with a Shiny Colorful Ceramic Facade

A volume created from the urban needs after the emergence of a new avenue, changing the section of the street and the height of the buildings around it. That temporary space between what once was and what currently is planned, causes a hybrid street, changing and surprising.

Modern Oceanfront House is All Concrete, Wood, Glass, and Views

Entrenched in an Atlantic Forest reserve in the coast of the São Paulo state, this modern oceanfront house welcomes the sea view and the surrounding wild landscape. Installed on a steep slope, its structure can be defined in two parts: a monolithic concrete base supporting the garage and the pool and, on top of it, a modular wooden structure, profiled by a glass frame.