Residential ArchitectureHousesCoromandel Bach / Crosson Architects

Coromandel Bach / Crosson Architects

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects

Coromandel Bach House was designed by Crosson Architects. Located in Coromandel, New Zealand, this vacation home was conceived as a simple timber container that could be closed off when vacated. Conceived as a container sitting lightly on the land, this long rectangular house sits halfway up a north-facing manuka-clad hill north of Whitianga, looking like a timber crate ready to be unpacked. On arrival all that is required is to winch down the sides to form the decks and provide a stage for living, which then appears to float above the ground as if ready to be folded up and moved to another location. On departure the crate is packed up again for protection from the elements.

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 1

The house offers a reinterpretation of the New Zealand building tradition – the crafting of wood – with structure, cladding (weathered Lawson’s cypress) and joinery expressed in a raw and unique way. With heavy vertical structural members supporting horizontal boarding, the construction is reminiscent of the “trip” dams common in the Coromandel region at the turn of last century. The thick cypress boards are left unlined inside; interior walls are hoop pine plywood; ceiling panels are also of hoop pine.

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 2

The central living room, open to the outside and the sun, is a metaphorical tent or campsite, while the children’s bunkrooms at one end are enclosed and cool. Bi-fold glass doors can be drawn back so the living room becomes a veranda providing shade. A large fireplace allows winter occupation; the open bathroom with slatted timber floor and the movable bath on wheels allow the rituals of showering and bathing to become an experience connected to nature. In this way the bach attempts to capture the essential spirit of the New Zealand holiday in the landscape.

Architects: Crosson Architects
Project: Coromandel Bach
Location: Coromandel, New Zealand
Photography: Patrick Reynolds

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 3

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 4

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 5

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 6

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 7

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 8

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 9

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 10

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 10

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 12

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 13

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 14

Coromandel Bach Crosson Clarke Carnachan Architects 15

Thank you for reading this article!

San Francisco House Renovation by YamaMar Design

YamaMar Design Architects in collaboration with Alison Damonte Design studio and landscape design firm Terremoto have completed the modernization of this San Francisco house...

BRP Office Interior Design in Bucharest by Răzvan Bârsan + Partners

BRP Energy is a consulting company, based in Bucharest, Romania. The team is made up of young people with creative ideas. We respected, understood and tried to implement their ideas in the allocated budget.

Horse Shoe House / Preston Lane Architects

Project: Horse Shoe House Architects: Preston Lane Architects Location: Hobart, Tasmania Photography: Derek Swalwell Horse Shoe House is a single family house designed by Preston Lane Architects, an...

Orchard House Perfectly Combines Warmth of Wood with Brightness of White

The Orchard house is located in the village of Alboraya, in the border area between the urban grid and a great extension of a vegetable and tiger nut garden. It is a house between medians located on the corner of a residential block and therefore enjoys the convenience of urban housing and at the same time, it has its broad views over the orchard that fades into the horizon.

Happy Valley Residence – a Complete Revamp of a 1,200 sq.ft Apartment

Lim + Lu, a New York-based multidisciplinary design practice, has recently announced the complete revamp of the Happy Valley Residence, a 1,200 sq.ft apartment...

Related Articles