Residential ArchitectureHousesRamsey Residence by Clark Richardson Architects

Ramsey Residence by Clark Richardson Architects

Ramsey Residence by Clark Richardson Architects

Project: Ramsey Residence
Architecture: Clark Richardson Architects
GC: Mangum Builders
Landscape: Open Envelope Studio
Location: Austin, Texas, United States
Completed 2020
Photo Credits: Chase Daniels
Text by Clark Richardson Architects

The Ramsey Residence was conceived as the diagrammatic intersection of dialectical program elements in both the interior and exterior. The spaces are split between a public area, closer to the street, and a private area, towards the rear of the lot. They are connected by a circulation spine: a tall southern lit clerestory gallery.

Ramsey Residence by Clark Richardson Architects

The gallery is flanked by oppositional outdoor spaces, one characterized by a constructed ground plane intended for cooking, herb gardening and socializing; the other is characterized by landscape and permeable surfaces punctuated by a central water feature.

Ramsey Residence by Clark Richardson Architects

A sectional diagram manipulated across the length of the house defines varied spaces for inhabitation, alternating between double height, clerestory lit spaces and modest transitional zones where lower ceilings allow for the routing of building services. Natural daylighting, material cues and art elements provide a second layer of hierarchy to the procession through interior spaces.

Ramsey Residence by Clark Richardson Architects

kitchen, Clark Richardson Architects

Ramsey Residence by Clark Richardson Architects

dining room, kitchen, Clark Richardson Architects

living room, Clark Richardson Architects

bedroom, Clark Richardson Architects

bathroom, Clark Richardson Architects

Ramsey Residence by Clark Richardson Architects

bedroom, Clark Richardson Architects

Ramsey Residence by Clark Richardson Architects

Subscribe to our newsletter

Design Republic: Welcome to the neighborhood, Yelp!

Design Republic has recently completed the design of a new office space in New York City for popular review website Yelp. The project was named:...

Bangalore Brick House / Collective Project

Located in a major tech suburb of Bangalore, that until 15 years ago was open farmland, this project strives to create a quiet retreat for a young family of five in an otherwise densely populated and unplanned community.

6M Residence by Jannina Cabal & Arquitectos

The 6M residence is located on a great plot next to a lake on which the setting sun falls and combines with the sounds of nature, characteristics that contribute to creating sensations within an architecture that adapts to it.

Warsaw Filtry Flat Renovation by Loft Kolasiński

A unique detail of the apartment's furnishings are armchairs from the factory in Zadziel the 1950s, which have undergone specialized refurbishment. The photographs of Maria Svarbovej were used to decorate the walls. The Warsaw Filtry flat project inaugurates the launch of the Warsaw branch of the Loft Kolasiński interior design studio.

Back Bay Penthouse, Boston / Hacin + Associates

Back Bay Penthouse was conceived as a ‘home base’ for a couple and their extended family. The design team faced the challenge of incorporating the clients’ desire for a clean, minimal space into the historic context of the Back Bay.

Recommended Stories