Rare Modernist Home Gets Restored and Updated

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated

Architects: Studio AR+D Architects
Project: Fiddleneck-Kemp Modernist Home Renovation
Architect in charge: Sean Lockyer
Location: Palm Springs, California, United States
Size:4100 square feet
Photography: Michal Utterback

Original architect William Krisel designed the block home in 1963 for a builder friend, creating a U-shaped plan that wraps around a backyard lawn and pool, allowing all rooms to have access to the outdoors and views of the landscape.

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 1

When a rare 1963 Krisel-designed custom home came on the market in Palm Springs, a Canadian couple snapped it up with the intent of using it as a vacation home for their family when the weather got chilly up north. The house, though, had endured the whims of numerous owners, its clean lines faded under heavy landscaping and layers of not-so-appropriate interior finishes. They asked architect Sean Lockyer, principal of Studio AR+D, to restore the home to its midcentury serenity and to tweak the floor plan to accommodate 21st-century living.

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 2

Renovating architect Sean Lockyer took on the project’s architecture, construction, landscaping and interiors. Before he tackled the renovation, he visited the Getty Research Institute in Los Angeles, which is the repository of Krisel’s archives, to look at the original blueprints. “We discovered that previous owners had already enclosed an atrium in the master bathroom and a few patios to expand the house,” Lockyer says. “Some of the patios were also enclosed in a wood lattice work, which shrouded the patios and made the interiors seem cavelike. We decided to strip things back and open the house back up to the outdoors.”

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 3

Lockyer revamped the front of the home by removing low garden walls and the remnants of heavy shrubbery to reveal a more open street-side view. In keeping with the local oasis aesthetic, he added palms in front. To make the garden more drought-tolerant, he replaced water-intensive plantings with sculptural cactus. Decomposed granite took the place of some of the original lawn.

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 4

Lockyer revamped the living room — and the rest of the house — by replacing original sliding glass doors with telescoping window walls that open the interior to the home’s many patios.
An original olive tree shades the living room’s patio. Lockyer removed tile and carpeting from the interior and installed era-appropriate terrazzo flooring throughout the home, extending it to the patios to create a seamless transition from indoors to out.

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 5

Lockyer removed walls between the original kitchen, dining room and family room and enclosed a small patio to create an open great room that includes living, dining and kitchen spaces with access to the backyard. Popcorn ceilings were also banished and custom linear slot diffusers replaced clunky old-school air conditioning supply vents.

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 6

The corner of the house with its renovated master bedroom, viewed here from the pool patio, accentuates several of Krisel’s architectural details, including floating rooflines, linear forms and slender fascias. The architect reworked the previously compartmentalized master bath, opening it up to create a greater sense of space. A new glass door leads to a private side patio. The vintage light fixture is a local find. The turquoise bench is a custom piece.

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 7

When it came to the furnishings in the living space and throughout the house, the architect kept things simple and spare, choosing a mix of new pieces and local vintage finds, such as the coffee table. The owners added a splash of color with custom armchairs.

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 8

Lockyer had the covered outdoor living space rebuilt and turned the original barbecue into a fireplace. “The structure had started to deteriorate and was sagging in spots, so it was easier just to rebuild,” he says. He replaced the original brick and concrete paving materials with terrazzo near the house and white concrete squares and rectangles around the pool. “I interspersed the terrazzo and the concrete with strips of grass,” he says. “The breaks signal a change in materials from terrazzo to concrete and prevent the backyard from looking like a sea of concrete.”

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 9

The pool was replastered and remodeled with the addition of a shallow shelf and, to one side, a negative-edge spa. Seen at dusk, the renovated modernist home has become more transparent and connected with the outdoors.

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 10

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 11

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 12

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 13

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 14

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 15

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 16

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 17

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated 18

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Trentham House – 700 Haus by Glow Design Group

Glow Design Group have designed the Trentham House - 700 Haus, a family home located in Trentham, Victoria, Australia. The project is BDAV Award Winner...

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove

Located adjacent to its main residence in Aspen, Colorado, this simple structure provides a retreat within a dense aspen grove. The Cottage Black is placed within the only natural opening in the large grove of trees, providing carefully framed mountain views while maintaining privacy from the main house and drive.

The Second Floor Apartment / Atelier Boter

Designer: Atelier Boter Project: The Second Floor Location: Daliao District, Kaohsiung City, Taiwan Photography: Milu Wang The Second Floor, as it’s named, is situated on the second floor...

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London

deDraft were approached by a young family to design a striking rooftop addition to a top floor flat in Walthamstow, North East London. With one child they sought to utilise the generous proportions of the 1950’s Warner flat to create a dedicated master suite with the inclusion of any external terrace space, taking in the uninterrupted views of Lloyd Park

Sale Street Residence by Bernbaum Magadini Architects

Bernbaum Magadini Architects have designed Sale Street Residence in Dallas, Texas, USA. Description by Bernbaum Magadini: A complex site and program presented several challenges for this urban...

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home

Orlando-based architect and co-founder of design-build firm Interstruct, Inc., Ryan Young transformed a former parking lot in one of the city’s creative, emerging neighborhoods into a warm, modern home for his growing family. The project’s hallmark is its use of industrial-grade materials showcased for their inherent beauty.