Pacific Palisades House Features Large Open Spaces

Pacific Palisades House Features Large Open Spaces

Architects: Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects
Project: Pacific Palisades House
Location: Pacific Palisades, California
Area: 4,500 sf
Photography: Nico Marques

The Pacific Palisades house occupies a long narrow site on the rim of Santa Monica Canyon with distant views of the Pacific Ocean. Designed for a young couple with two children, the house strikes a balance between the needs of the family and taking advantage of the Southern California climate and views.

Pacific Palisades House Features Large Open Spaces 1

The orientation of the house reinforces the geometry of the site. The glass living room volume sits at the far end of the site adjacent to the main bar of the house and divides the outdoor space into two distinct courts. The informal front court provides a protected sun-filled play yard for the children adjacent to the family zone.

Pacific Palisades House Features Large Open Spaces 2

The formal rear court comprises an outdoor dining area, barbecue, spa and infinity-edge pool and expands toward the view beyond. The living room and dining room can be completely opened up to this court by a series of oversized pivot doors. The large expanses of glass of the living room visually connect the formal and informal domains and allow for the view to extend through to the canyon beyond. A Ventwood ceiling and stone paving inside and out emphasizes this sense of visual continuity.

Pacific Palisades House Features Large Open Spaces 3

The cantilevering master bedroom creates a covered outdoor dining area. The angle of the roof above the bedroom terrace and the infinity edge of the pool is parallel to the geometry of the site and the canyon below.

Pacific Palisades House Features Large Open Spaces 4

Pacific Palisades House Features Large Open Spaces 5

Pacific Palisades House Features Large Open Spaces 6

Pacific Palisades House Features Large Open Spaces 7

Pacific Palisades House Features Large Open Spaces 8

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

Placed in a land with a native forest surrounding it, the NVD house was designed in order to attend the wishes of a couple with three children: having a weekend residence for relaxing and leisure moments to the family.

Architectural Changes That Give a New Identity: Kilham House

Situated on the outskirts of Winchester, England, Kilham house was renovated and architecturally modified by AR Design. If initially, the building seemed beat with...
Victorian House Renovated in South London

Victorian House Renovated in South London for a Young Family

The typical terrace 2 up 2 down house layout suffers from a narrow plan form with a set of corridor like circulation spaces. Ground floor spaces are often rooms off this cellular corridor with bedrooms at first floor compromised due to the non active circulation space that runs from front to back of the building.
Kandis Residence, Singapore by ONG&ONG

Kandis Residence, Singapore by ONG&ONG

Set within an idyllic location in northern Singapore, Kandis Residence contains 130 condominium units housed within four residential blocks – one three-storey block, along with three seven-storey blocks.
Georgian House Oxfordshire

Georgian House Oxfordshire by Louise Holt Design

Georgian House Oxfordshire is a renovation project completed by London-based Louise Holt Design. From the designer: When our clients bought the house it had been...

More Articles Like This