Scandi House – Pared Back Home with Stunning Geometric Forms

Scandi House - a Luxury, Pared Back Home with Stunning Geometric Forms

Project name: The Scandi House
Builder: Lifespaces Group
Architectural Firm: Auhaus Architecture
Project location: Barwon Heads, Victoria, Australia
Completion Year: 2019
Floor Area: 306.5m2 / 33 squares
Alfresco – 28m2 / 3 squares
Photo credits: Stefani Driscoll / Passionfolk

Located in Barwon Heads, Victoria (Australia), the Scandi House is one of the limited edition designs of the ‘Auhaus Release’, built by the Lifespaces Group.

Scandi House - a Luxury, Pared Back Home with Stunning Geometric Forms

The Scandi House features pared back, simple geometric forms that evoke Scandinavian precedents. The gabled roofline, coupled with a sympathetic use of Australian timber results in a focused and deliberate façade. Little is revealed to the street, but behind the finely battened entry gate, the house opens up to a large, dynamic space and draws in the outside.

Scandi House - a Luxury, Pared Back Home with Stunning Geometric Forms

The Scandi House becomes immersed in light and lush greenery through a private entry courtyard, running the entire length of the main hallway. Daylight and the natural environment are integral elements of the house’s design and can be enjoyed throughout the home.

Scandi House - a Luxury, Pared Back Home with Stunning Geometric Forms

Cathedral ceilings soaring through the main living areas combined with a fully glazed rear façade, create a contemporary space with a calm, yet dynamic aesthetic.

kitchen, Auhaus Architecture, Lifespaces Group

The kitchen sings of modernity and functionality. A scullery adjoins the main kitchen area, with VZug appliances, sintered stone surfaces by Neolith, hand crafted Sussex tapware and cabinetry by Fenix By Design. The result is a cohesive, open space to cook, create and entertain.

Scandi House - a Luxury, Pared Back Home with Stunning Geometric Forms

Four oversized bedrooms with large built-in wardrobes make the Scandi House a beautiful yet practical family home. The everyday challenge of finding enough storage space for the family is also considered, with extensive storage and joinery throughout the home.

kitchen, Auhaus Architecture, Lifespaces Group

Large windows lead to a generous outdoor living area with a large roof span, making it an ideal, protected space to entertain all year round.

kitchen, Auhaus Architecture, Lifespaces Group

Other key highlights of the Scandi House include a formal guest powder room, a free-standing limestone bath, and a second separate second living area.

Scandi House - a Luxury, Pared Back Home with Stunning Geometric Forms

Scandi House - a Luxury, Pared Back Home with Stunning Geometric Forms

bathroom, Auhaus Architecture, Lifespaces Group

bathroom, Auhaus Architecture, Lifespaces Group

Scandi House - a Luxury, Pared Back Home with Stunning Geometric Forms

Scandi House - a Luxury, Pared Back Home with Stunning Geometric Forms

Scandi House - a Luxury, Pared Back Home with Stunning Geometric Forms

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Slopeside Remodel, Wyoming / Carney Logan Burke Architects

Slopeside Remodel, Wyoming / CLB Architects

The renovation " Slopeside Remodel " was to be a concise editing of the architecture and furnishings – a process of removal rather than addition. Key walls and an oversized stone fireplace were removed to create better connections and flow at the main living spaces.
False Bay Writer’s Cabin

False Bay Writer’s Cabin by Olson Kundig

This 500-square-foot cabin serves as a private writer’s retreat and guest cottage. The owners asked for a space that felt connected to its island setting—the mild climate, scenic views, and proximity to wildlife.

A DIY Prototype of a Family House in Posazavi

Designed by A69 Architectural Studio, this DIY prototype of a family house is built in a former granite quarry in Posázaví, Czech Republic. The purpose...
Radical Remodel of an Eichler-era Townhouse by John Lum Architecture 5

Radical Remodel of an Eichler-Era Townhouse / John Lum Architecture

This radical remodel of an Eichler-era townhouse consisted of replacing a confusing floor plan with an open-concept design. A new sky-lit, steel staircase connecting all three levels, transforms the formerly dark interior into a sunlight-drenched space.
Rua da Boavista House 17

Rua da Boavista House / Pedro Ferreira Architeture Studio

The Rua da Boavista House project had as objective the conversion of the nineteenth century buildings into 10 apartments, keeping the entire structure and...

More Articles Like This