Shui-On INNO SOCIAL: Coworking Community Space by AIM Architecture

- Advertisement -

Shui-On INNO SOCIAL: Co-working Community Space by AIM Architecture

Project: Shui-On INNO SOCIAL
Architecture and Interior Design: AIM Architecture
Design Scope: Façade Design, Interior & FFE
Design Principals: Wendy Saunders, Vincent de Graaf
Project Architect: Byungmin Jeon, Mavis Li
Project Management: Cindy Xu
Design Team: Jiao Yan, Maggie Peng, Ning Cai
FF&E Team: Sowon Lee, Peichin Lee, Baoer Wang
Location: No.88 Zhengxue Road, Yangpu District, Shanghai, China
Size: 65,000 sqm
Completion: 2019
Photography: Dirk Weiblen
Text and Photos provided by AIM Architecture

An existing Art Deco era building block in the northeast of Shanghai has been transformed into a coworking community space. Yangpu District supports unconventional communities with clusters of SOHO zones and campus communities for the nearby universities.

Shui-On INNO SOCIAL: Co-working Community Space by AIM Architecture

Shanghai is a massive city that moves fast. One’s sense of scale is constantly shifting and thus, adaptability is crucial. Shui-On INNO SOCIAL caters to a full range of growth and development, making the sophisticated suggestion that innovation is always top of mind. Intimate enough for a solo freelancer or a smaller, collaborative start-up, and with room for medium-sized offices all the way to big brands and corporate entities, this program is a full office ecosystem.

Shui-On INNO SOCIAL: Co-working Community Space by AIM Architecture

Set up in a generic grid of the new Chinese urban fabric, the existing courtyard emphasized a more human scale. Wanting to harness the intimate connection a courtyard creates, we enhanced it by making the courtyard space the heart of the program.

Shui-On INNO SOCIAL: Co-working Community Space by AIM Architecture

Of course, so much lies beyond the facade but designing a community loop around the courtyard makes this new community visible, gives the place a heartbeat, connects the different offices, retail stores, cafes both in and outside of the building, in the way a courtyard joins a home or a neighborhood. The Shui-On courtyard acts as a meeting point and activation center, an introduction to the spirit of the space.

Co-working Community Space by AIM Architecture

The two buildings occupy approx. 65.000m2 of interior office space. Use is diverse, and people and companies of different stages are establishing individual identities and domains, but still somehow need to be connected into the broader vision. So the community loop on the second level brings all the different functions and inhabitants of the office together.

Co-working Community Space by AIM Architecture

In order to visit upper office floors, visitors must pass through the community room – a natural flow that mimics a neighborhood stroll down a Shanghai lane, popping out of shops, storefronts, and existing facades, and into the social heart of the community.

Co-working Community Space by AIM Architecture

Life in a city unfolds publicly at times; our design borrows this sentiment and puts it to an innovative, elegantly executed point.

Shui-On INNO SOCIAL: Co-working Community Space by AIM Architecture

A warm wood wall wraps around shared, social areas, large kitchen areas could host a cooking session at lunch, and sleep pods beckon for a nap.

Co-working Community Space by AIM Architecture

Creating small meeting spots and break out rooms cozy enough for two, and big enough for professionally scaled companies.

Co-working Community Space by AIM Architecture

Looking up from the courtyard, there is a powerful, glossy break to the old-style facade. The slightly tinted glass reveals a liveliness within, lighting up the courtyard.

Co-working Community Space by AIM Architecture

We wanted to create a sense of curiosity — what lies within, who’s inside, what are they making? The very same questions we ask ourselves when walking through a lively, exciting neighborhood, certain there’s more beyond the shopfronts.

Shui-On INNO SOCIAL: Co-working Community Space by AIM Architecture

Shui-On INNO SOCIAL: Co-working Community Space by AIM Architecture

Shui-On INNO SOCIAL: Co-working Community Space by AIM Architecture

Shui-On INNO SOCIAL: Co-working Community Space by AIM Architecture

- Advertisement -

Quilotoa Overlook is Located in the Top Edge of the Crater of an Active Volcano

Located in Ecuador, Quilotoa Overlook is a project that has resulted from collaboration between Javier Jorge Andrade Benítez, Javier Mera Luna and Daniel Moreno...

The Hollander Hotel in Chicago / DELORDINAIRE

Grupo Habita commissioned DELORDINAIRE to design The Hollander hotel. This high-design Social Stay is equipped with 66 beds, including 12 private rooms, a café...

Host Restaurant: Rustic Scandinavian Interior by Norm Architects

Norm Architects of Denmark used industrial pendant lights, woollen blankets and reclaimed wood to create rustic Scandinavian dining rooms at Höst, a new restaurant...

Citlik Residence in Mugla, Turkey / PIN – Project International Architecture

The Citlik Residence, which was designed for a middle-aged couple striving to simplify their lives, is formed with few materials, quality details and simple solutions.

Film Company Office Customization by Beijing Wuxiang Space Architecture Design Studio

The design breaks through the traditional functions of the space as unitary office and work place, and instead creates a dramatic space experience for filmmakers and customers.

Lundnas House Combine Contemporary Aesthetics with Local Architectural Traditions

Lundnäs House is a summer house designed by Swedish architect Buster Delin for himself. Description by Buster Delin: The Lundnäs House is the architect's summer house....

Shoreline Residence by Peterssen / Keller Architecture

Situated on a picturesque site on the east shore of a lake, Shoreline residence is designed to bring the experience of the lake into the house. The large living and family rooms feature panoramic lake views through floor to ceiling windows, and a clerestory above creates a sense of openness and lightness to the spaces.

Maine Coast Summer House / Hamilton Snowber Architects

On a site that slopes gently down to Penobscot Bay, a Washington couple with four grown children sought to develop a house that would...

Semi-Detached Modern House in Malaysia / Fabian Tan Architect

This semi-detached modern house was rebuilt for a young family on a 60’ x 90’ piece of land. Laid out over two different levels, the lower section of the plot houses the car porch with a ramp and staircase, connecting it to the home which sits on the higher land area.

Hennessey House / Paul Archer Design

The ground floor plan of Hennessey House has been completely transformed by removing partitions to create spacious living spaces, filled with daylight from a new floating cantilever extension and pitched glazed sized return.

Light-Filled Courtyard House That Combines a Studio and Exhibition Space

This light-filled courtyard house is a multipurpose space that combines a studio and exhibition space featuring furniture for sale. The property, a unit in a row of old townhouses, is located in Kaohsiung City's Zuoying District.