Tokyo City House / Id + Fr, Fujii Lab, Satoshi Numanoi

- Advertisement -

Tokyo City House / Id + Fr Architecture

About the client and the brief for the project
I was the owner of this Tokyo City House, I designed it myself. The beginning of the project is that I first bought a plot with a small housing in the city center of Tokyo to live with my family (actually, I made a contract to borrow this plot with the owner for a certain period). However, the house originally built here was old, small and dark. And when it turned out that a child of the client would be born, I decided to scrap the old house and make a new, bright and livable house. And for that, a team of our architects was formed.

About the site
I thought that I would live near the area where my parents live, looked for the land, and got to this place. Many land in Japan can be owned, but in some parts of the city center some temples owns the land, and there is a system to borrow the land from them to build the building. In the center of Tokyo, the price of the land is very expensive, but by using such a system it is possible to own a detached house relatively inexpensively even in the city center. On this land borrowed by the owner there was a small housing built 50 years before. Like the other traditional Japanese houses, it had some windows facing the south, I thought that it was a bright house in the past. However, due to the Japanese scrap & build concept, some big housings were rebuilt arround, so the sunlight did not enter the house, it made the house very dark.

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 1

About the main reason for the staggered arrangement of volumes
One reason is that the internal space is in a skip floor shape. Because the site is not so large, it was necessary to provide four floors to ensure the area required for the family to live. In that case, since the up and down movements are painful, I made it possible to move continuously by making the room a spiral skip floor. The composition of the internal space appears in the external form.

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 2

And the fact that the building was near the site and that the only open side was the north road side did not have a large opening on the outer wall surface except north to protect privacy. So we thought about taking in light from the top and side of the staggered arrangement of the volumes.

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 3

And another reason for the staggered arrangement of the volume is the legal reason. In the residential area of Japan there is a setback-line limit (like Manhattan zoning law). Therefore, it was necessary to reduce the building volume as going up.

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 4

Detailed explanation of the building “interprets environmental conditions of urban residential areas”
Because the environment of urban residential areas is high density, it is very difficult to take openings freely. However, in this project, we create irregularities on the exterior of the building and incorporate light and wind from the shifted surface. That’s the space that interprets of the urban environment. Such a shape with irregularities is different from the shape of ordinary houses, but it is a shape as a prototype of houses in urban residential areas.

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 5

About how the structure was achieved and what the challenges were in building this unusual form.
Steel construction was the most rational structural form to establish the staggered shape while not making the pillar in the inner space, and thinning the walls, the ceiling and the roof. Also, in order to create a large opening in the north road side, we use the ramen structure on the north-south surface and the brace structure on the east-west side.

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 6

About the qualities that we want to achieve within the interior spaces
The purpose of this building is housing, but we wanted to create a public space. Because this house is built in the city and the good relationship with the city leads to the relationship of the inside of the house. For that reason, I decided to have a helical continuous space where all the rooms were connected without a door. And by the wind and light entering from various places by the shifted volume, we arranged a comfortable place like everywhere in the city like a pocket park.

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 7

On the other hand, we wanted to achieve a variety of interior spaces with different expressions for each place. And it was also important to create the whole contiguous space. In order to realize such opposing demands, floor and ceiling were made to be unified material in every room, and on the contrary materials of the walls is different for each room. Moreover, by making the material of the ceiling material and the exterior wall material the same, we could feel the connection with the outside even in the room.

Architects: id+fr, Fujii Lab, Satoshi Numanoi Architect & Associates
Project: Tokyo City House
Location: Tokyo, Japan
Photography: GA Photographers

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 8

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 9

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 10

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 11

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 12

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 13

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 14

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 14

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 15

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 15

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 15

Tokyo City House / Id + Fr Architecture 16

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Luxurious South African House with Integrated Natural Feature

Located in a small beachfront community in South Africa, Project La Belle Vue was a creative design collaboration between Bomax Architects, headed up by Dion Walters, and OKHA Interiors.

The Castle – The Ultimate Workplace for Money.co.uk by Interaction

Interaction Studio created the ultimate workplace for money.co.uk by transforming their unique and characterful office in The Castle. Ranked as the 2nd fastest growing business...

Brother’s House / 5X Studio

Located in Taoyuan City, Taiwan, Brother's House is a residential project recently completed by 5X Studio. This project is newly built addition to the original house....

Apartment Buildings Surrounded by a Water Garden and Wild Landscape

Xixi Project is a "village" with apartment buildings recently completed by David Chipperfield Architects. Xixi is located near Hangzhou, capital of Zhejiang Province, China. Description by  David...

Hillside Home Retreat by Coates Design Architects

This hillside home retreat is 2600 square feet with two bedrooms. Similar to its sibling shoreline home, Seaview Escape, it is done in the Pacific Northwest-style, with wood floors and an expansive two-story glazing allowing a view of the mountains from the upper balcony.

Santa Teresa Apartments: Conversion of a Early XIX Century House

Santa Teresa Apartments project was completed by Portuguese studio Pedro Ferreira Architecture in collaboration with designer Marta Reis. Description by PFArchStudio: The city center has recently...

Fishers Island House is a Prefabricated Home Composed of Eight Lego-like Boxes

The Fishers Island House is designed to accommodate and entertain them all for generations to come. Often called “the ark” by locals, the house is comprised of eight Lego-like boxes sitting on a panelized concrete foundation that was also prefabricated.

38 Morsim Road Houses, Johannesburg / Daffonchio Architects

38 Morsim Road Houses is a development of 12 luxury stand-alone houses on a desirable road in Hyde Park, Johannesburg, South Africa. Legaro Property Development are known for their holistic approach to residential developments, with a focus on creating a luxury lifestyle, memorable spaces and place to call home

Greenwood Heights Rooftop Addition by Ben Herzog Architect

Greenwood Heights Rooftop Addition project focused on adding an additional story to a 3 floor townhouse. Zoning regulations meant that the new addition had to be set back 15 feet from the front wall of the house. This space is utilized as an outdoor deck with an exterior fireplace.

Writer’s Coach House by Intervention Architecture

UK studio Intervention Architecture have designed and project managed the complete refurbishment and extension of an existing outbuilding garage in Moseley, Birmingham, to create...

Sunshine Beach House – Eclectic Architectural Expression

The Sunshine Beach House was designed and completed this year by Shaun Lockyer Architects. The house is situated on the sunny coast of Australia, in...