Vertical Extension in Camden for Two Neighbours Across Two Flats

- Advertisement -

Vertical Extension in Camden for Two Neighbours Across Two Flats

Project: Vertical Extension
Architects: ZCD Architects
Project architect: Helen Crombie
Builder: ASAP Construction
Location: Carden, London, United Kingdom
Year 2019
Photo Credits: Charles Hosea Photography
Text by ZCD Architects

The lower flat in this Camden terrace was extended on two floors, with a full refurbishment throughout. At first floor, the upper flat was extended to provide a new kitchen for the second client, opening up the space for living and dining. The dark grey bricks in a stacking bond are distinct while complimenting the existing London stock, paired with salmon pink aluminium panels adding a splash of colour to the rear elevation. A large roof light on the top floor allows light to flood into the space and creates fantastic views up to the sky.

Vertical Extension in Camden for Two Neighbours Across Two Flats

The vertical extension creates a strong relationship with the garden over multiple levels, creating space to sit, step and look between inside and out – the large sliding glass doors are key to this connection. A reconfigured stair, and split level in the dining/reading room opens up the ground floor and provides space for an additional en-suite on the lower ground floor. Light is brought into these spaces using mirrored light wells, decorated with handmade Italian tiles.

kitchen, ZCD Architects

Vertical Extension in Camden for Two Neighbours Across Two Flats

Vertical Extension in Camden for Two Neighbours Across Two Flats

dining room, ZCD Architects

Vertical Extension in Camden for Two Neighbours Across Two Flats

Vertical Extension in Camden for Two Neighbours Across Two Flats

bathroom, London, ZCD Architects

- Advertisement -

Sliding wall partitions for a adaptable home: La Casa de Maria José y Enrique

La Casa de Maria José y Enrique is a apartment designed by Madrid-based PKMN Architectures. The apartment is designed with sliding wall partitions that allow to...

Meier Road Barn by Mork Ulnes Architects

Located in Sebastopol, California, Meier Road Barn was designed by Mork Ulnes Architects. With offices in San Francisco and Oslo, Mork Ulnes Architects approaches...

Webster Street Residence, New Orleans / studioWTA

Situated in a well-established uptown neighborhood of otherwise ornate, traditional Southern homes, the Webster Street Residence stands out for its modern use of brick, storefront glazing, metal trim, and contemporary detailing.

Black Ranch House by Oza Sabbeth Architecture

This project was an adaptive reuse of a quintessentially ‘humble’ ranch home dating back from the post war era. What it lacks in ‘architectural significance’ is made up by its location. It benefits by an advantageous location on the site that would have been lost had we decided to demolish and rebuild.

Kukumuku – niche restaurant by Plazma Architecture

The project Kukumuku, by Plazma Architecture Studio, is a restaurant - theater located in Vilnius, Lithuania, being dedicated to families with children. Seldom public...

Ramat Hasharon House / Tal Goldsmith Fish Design Studio

The main challenge in this project was to fit four floors into a house with plot limitation, that would look like two. By stretching, extending and raising the main box we managed to hide three floors in it, and create a Pavilion looking house.

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House

This Chilean concrete residence is a stance towards designing on a slope. Or rather, it is the synthesis of such a stance, a pavilion that is slanted to take in the slope of the hillside where it is located, with the program developed on several semi-levels that are internally related ...

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria

A contemporary family home with large open spaces was the core consideration of the client brief for Bloomfield. Designed by FGR Architects, natural light, simple materials, space and height have all been cleverly incorporated to allow a family to entertain and grow into.

Studio Klánovice / Prodesi

Studio Klánovice is a small wooden cabin designed by Czech studio Prodesi. From the architect: The investor’s task was to create a smaller building on...

Horizon Residence Overlooking the Las Vegas Valley and the Surrounding Mojave Desert

Overlooking the Las Vegas Valley and the surrounding Mojave Desert, Horizon House is designed to reflect the region’s natural topography by using rammed earth as the primary material.

Vermont Modern Barn by Joan Heaton Architects

The Vermont modern barn, a small, simple, get-away home is sited to take advantage of southern exposure and views to the west. The barn, modeled on the local form, is updated with a structural system of steel beams and big expanses of glass in the windows and doors.