North Shore Lakehouse / Wheeler Kearns Architects

North Shore Lakehouse / Wheeler Kearns Architects

Project: North Shore Lakehouse
Architects: Wheeler Kearns Architects
General Contractor: Goldberg General Contracting, Inc.
Structural Engineer: Enspect Engineering
Interiors: Stringfellow Interiors
Landscape Architecture: McKay Landscape Architects
Photo Credits: Steve Hall / Hall + Merrick Photographers
Location: Lake Michigan, Illinois
Year 2017
Text by Wheeler Kearns Architects

A new single family residence sits along the shoreline of Lake Michigan on Chicago’s North Shore. The North Shore Lakehouse is conceived of in three levels. The base is a solid mass that forms a plinth and grounds the house on the site. The first floor, containing the more “public” functions, is transparent and conceived of in lighter materials. The private spaces are housed in a wooden volume and elevated above the first floor. All three levels open up towards the lake, and appear more subdued and private from the street.

North Shore Lakehouse / Wheeler Kearns Architects

door / Wheeler Kearns Architects

entrance hall / Wheeler Kearns Architects

living room / Wheeler Kearns Architects

interior design / Wheeler Kearns Architects

North Shore Lakehouse / Wheeler Kearns Architects

North Shore Lakehouse / Wheeler Kearns Architects

North Shore Lakehouse / Wheeler Kearns Architects

North Shore Lakehouse / Wheeler Kearns Architects

North Shore Lakehouse / Wheeler Kearns Architects

North Shore Lakehouse / Wheeler Kearns Architects

North Shore Lakehouse / Wheeler Kearns Architects

North Shore Lakehouse / Wheeler Kearns Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

GOM House / (ma!ca) architecture

The GOM House was built in the ’90s. Its floor plan presents very particular proportions: a 15 metres long entrance hall which leads inside the house and a linear perspective view opening up to the garden.

Concrete Weekend Retreat in Buenos Aires, Argentina

Against a backdrop of rugged dunes typical of the Buenos Aires coastline, with a beautiful landscape, we were commissioned to design a house, with the request for a program of regular needs for a weekend house and a limited budget. The proposal seeks to preserve the most of the wonderful qualities of the place.

Swedish House with a Generous View of the Sea

With a high position and a panoramic view over the Baggensfjarden bay, this Swedish house occupies 251 square meters in a very quiet area of Saltsjobaden city from Sweden, situated on the Baltic Sea coast.

A luxurious bathtub from Splinter Works – a vehicle for total escapism

Inspired by the two symbols of relaxation, a hammock and a tub, Splinter Works designers have proposed themselves to combine the two forms in...