Vineyard Cottage in Valencia / Ramon Esteve Studio

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio

Architect: Ramon Esteve Studio
Project: Vineyard Cottage
Location: Fontanars dels Alforins, Valencia, Spain
Area: 414.74 m2
Year 2017
Photography: Mariela Apollonio

The house is located in the municipality of Fontanars, on the outskirts of the village surrounded by large acreages. The project seeks the maximum environmental and landscape integration because of its border location between a zone of pine forests and the grapevine fields, being diluted practically in the vegetation. To this contributes the decision to develop the entire program in a single plant, in addition to the material chosen, which provides shade consistent with the place.

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 1

The geometry consists in mapping the line edge that defines the traditional house to extrude it after, forming an envelope under which will be developed throughout the project. That line-concept, turned into a long concrete shell that organizes the dwellings ́ program and is crossed transversely by the rooms materialized as pine wood containers.

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 2

The Vineyard Cottage seeks the maximum integration landscape and environment, due to the location of the border between an area of pine forest and the fields.

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 3

The access to the plot is through a path surrounded by olive trees. In the background, you can see the house, hidden by groups of cypresses, poplars and pine trees. You enter the house through one of the wooden structures. The concrete central space is a fluid common area dominated by a big replace towards which all the rooms are opened. From the inside, the views are framed by the pine wood surfaces that intersect the central space. By being considered a second residence, both these structures and the porches can be totally locked when the house is not inhabited.

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 4

A wide porch, placed at the end of the house, completes the home. It provides a lounge area linked to a dual landscape, on one side the immediate views of the pine forest, on the other side those of the vineyard. The house is modulated by the timber planks of 20 cm. that built the wooden boxes and also the timber formwork for pouring concrete.

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 5

Also the pinewood furniture and the carpentry for this retreat have been specifically designed following the same modulation. Both materials, white concrete and timber, are coherent with the nature of the structure.

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 6

The energy saving is optimized thanks to the materials used and a thermal insulation of rock wool with great insulating ability. Also, the installation of lighting is energy-efficient due to a control system that optimizes the use of natural light.

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 7

The Vineyard Cottage project pursues a monolithic image of the materials so it can express, in the same inner and outer way, a means to achieve essentiality. Thus, both the concrete shell and the wooden boxes are presented in the same way inside and out, preserving materiality and texture. The shell functions as a self-compacting reinforced concrete sandwich with isolation core. Boxes made of pine wood are made according to a balloon frame system that structures them with a succession of uprights and crossbars, simplifying the execution of the same.

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 8

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 9

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 10

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 11

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 12

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 13

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 14

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 15

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 16

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 17

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 18

Vineyard Cottage in Valencia, Ramon Esteve Studio 19

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Ranch Redo in Culver City

Ranch Redo in Culver City, California / ras-a studio

Ranch Redo is a renovation project to an existing Ranch style home located in Culver City, California. The project was completed by ras-a studio, a...
Old Carriage House Transformed into a Live -Work Studio by Jeff Jordan Architects

Old Carriage House Transformed into a Live-Work Studio

The Wells Fargo building, located in the Hamilton Park neighborhood in Jersey City, was built at the end of the 19th century as a stable for the company’s iconic stagecoach horses. Our clients, who are working artists, had acquired the double-height ground level space hoping to transform it into a live-work studio.
Box House in São Paulo Designed for a Young Architect 4

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect

The Box House, located in a residential neighborhood of low verticalization in the city of São Paulo, was designed for a young architect (Flavio Castro), to himself.

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture

The Palatine Passive house is an urban infill project in a vibrant and up and coming neighborhood of Greenwood in North Seattle. As a...
Time Memories Restaurant by JG Phoenix

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

JG PHOENIX recently completed a new restaurant in Shantou City, Guangdong, China. Based on analysis of the original spatial structures, JG PHOENIX identified that the key of the design was to connect the four above-ground floors with the underground space.

More Articles Like This