Berkshire Residence / Mathison Mathison Architects

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects

Architect: Mathison Mathison Architects
Project: Berkshire Residence
Team: Evan Mathison, Jeff Remtema, Megan Feenstra-Wall
Location: Great Barrington, Massachusetts
Area: 5,600 sq ft
Photography: Chuck Choi

High above the Housatonic River in western Massachusetts, just two miles from the New York border, a winding road ascends the ridge of a mountain and leads to a quiet gravel turn-off at the Berkshire Residence. This new residence is carefully sited on the mountainside among rock outcroppings and mature oaks to both fold into the natural, sloped landscape and capture the dramatic east-facing views of the valley and ridge beyond. It shares its site with an existing small cabin by the same designer, completed several years earlier.

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 1

This 5,500 SF two-level home has a low and subtle appearance at the entry, deploying an earthy palette with black stained cedar siding, mahogany windows and a natural zinc colored metal roof. Strong horizontal roof forms mimic the slopes of the surrounding topography and act as a layered filter for late-day western light while capturing dramatic eastern views through a ribbon of full height doors and windows. They also unite three programmatic living areas that become increasingly private and rotate gently in plan to frame powerful views and a series of outdoor living spaces, including an elevated firepit area and a lower pool positioned at the edge of the drop-off. A series of board-formed concrete retaining walls and planted slopes negotiate the outdoor spaces, which are overlaid with paths and seating areas using reclaimed granite curbs from Massachusetts and New Hampshire.

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 2

The main level living and dining volume is anchored by a monumental stacked stone fireplace and hearth and fully opens to the east with a 40-foot retractable glass door system that unite the indoor and outdoor living spaces, including overhead screens that drop down from the exterior soffit. Interior spaces are clad with western red cedar walls and walnut and natural stone floors. This primary volume opens to a large screen porch to the north and a more private family room with a cantilevered window bench to the south.

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 3

Further south, in the most private spaces of the home, the sleeping areas capture views to the northeast over the pool below. The lower level includes an expansive private living area with a band of horizontal windows facing east and clerestory windows to the west. An adjacent bunk room accommodates guests, and the lower level includes a modest office, wine room, exercise room and cedar-clad bathroom. A specially designed sauna includes glass panels that provide continuous views of the Berkshire Mountain landscape from inside the space.

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 4

Sustainable design principles are integrated throughout the project, including sophisticated geothermal heating and cooling, a building envelope to eliminate thermal bridging, triple-pane windows and doors, use of natural materials and finishes, renewable surface materials, and use of native ecologies in the landscape.

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 5

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 6

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 7

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 8

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 13

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 15

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 9

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 14

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 10

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 16

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 17

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 11

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 18

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 19

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 20

Berkshire Residence, Mathison Mathison Architects 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

York St Residence by Jackson Clements Burrows Architects

York St Residence is a family residence renovated and extended by Jackson Clements Burrows Architects, located in Melbourne. Project description: The existing dwellings at this inner...

Fusion Table: dining table and pool table

Saluc company, headquartered in Callenelle in Belgium is the largest producer of high quality billiard balls under the brand known as Aramith. Well, capitalizing...

Treves & Hyde Restaurant / Grzywinski+Pons

Treves & Hyde is a new restaurant and bar designed by Grzywinski+Pons near Whitechapel in East London. From the architect: The environment is intended to...

Lawless Chair / Evan Fay Design

Lawless Chair is a celebration of irregularity within a system, pursuing a more artful form that responds to the chaotic landscape within our structured...

Modern Waterfront House Designed for a Family of Three Generations

This modern waterfront house was designed for a family of three generations. The house is sited on the property so as to organize the space around it into a series of distinct exterior rooms; an entry court, a sports field, a shaded courtyard, and a pool terrace.

Remodelled Duplex in Vallcarca, Barcelona / Marina Sezam Studio

Comprehensive redistribution and remodelling project of a duplex with 85 m2 of usable interior space, for a couple with two children. The couple desired maximum use of natural light and space to create a home with three bedrooms, a study, and an open-concept kitchen connected to the living room, with direct access to the exterior.