Residential ArchitectureHousesVingt House by Bourgeois Lechasseur Architects

Vingt House by Bourgeois Lechasseur Architects

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects

Project: Vingt House
Architects: Bourgeois Lechasseur Architects
Location: Lac-Beauport, Quebec, Canada
Year 2017
Photography: Adrien Williams
Text by Bourgeois Lechasseur

The Vingt House is anchored on a sloping site next to the ski resort Le Relais. The upper ground offers a magnificent view of the Laurentian hills and Lac-Beauport’s residential area. The project builds on the existing foundations of the client’s home in order to retain some acquired rights. The owners know the site’s qualities very well for having lived there many years.

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 1

The Vingt House is inspired by the site and its accentuated relief. Level 1 acts as a base; it leans against the ground and opens up completely to the north. The upper floor seems to float above the concrete ground floor. The living areas are cantilevered to create unique painting-like views. The maximized fenestration offers an unobstructed view of the mountain landscape. The roof overhangs stretch over the exterior decks.

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 2

The access road below ensures the privacy of living spaces despite the generous fenestration. As we approach the house, we discover the richness of the white cedar ceiling covering the upper floor. This warm material expands beneath the roofs to emphasize the continuity between the interior and exterior. Volumes and materials unite to create a distinctive entrance.

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 3

The sloped roof integrates the project into its built environment in a respectful way. The geometry of the volume and the choice of window positions create surprising atmospheres that change according to interior functions. The dining room’s zenithal skylight offers an elegant view of the treetops and allows indirect light to play on the cedar laths. The central concrete wall gives the project verticality. Its rough finish shows the marks left by the formwork. The staircase next to it reveals its richness through the duality of the authentic materials surrounding it, namely concrete and steel.

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 4

This home creates a strong presence in the panorama. The interaction between volumes and the main façade’s horizontality is reminiscent of some California villas.

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 5

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 6

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 7

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 8

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 9

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 10

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 11

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 12

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 13

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 14

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 15

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 16

Vingt House, Bourgeois Lechasseur Architects 17

Subscribe to our newsletter

Ace Hotel Kyoto / Kengo Kuma and Associates

Designed in partnership with legendary architect Kengo Kuma — the principal architect for the 2020 Tokyo Olympic Stadium — and award-winning and longtime Ace partner Commune Design, Ace Hotel Kyoto is a 213 room hotel and lives in a part new-build and part historic structure

Koto Cabins Featuring Minimal Aesthetics of Scandinavian Design

The collection of KOTO cabins within the landscape can be ‘added to (or taken from)', reconfigured to the needs of the client and the constraints of the site.

North Bondi House by CplusC Architectural Workshop

North Bondi House is a stunning single-family residence which is both a springboard for entertaining and a private family retreat.

Classical architecture: Regency property for a luxurious life

The gorgeous Regency property, located in the section with access to the beach in Palm Beach Estate, was designed by renowned architect Clarence Mack....

Redmond Ranch Gets Three Modern Additions and Stylish Interiors

Situated on the edge of a canyon overlooking the Deschutes River, the existing Redmond ranch house lacked personality, unlike its charismatic owners. Three modern additions redefine the structure and create a more functional plan for the retired ranch owners.

Recommended Stories