The Gallery House – an open house to the surrounding nature

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (18)

Located in Pereira, Colombia, the Gallery House was designed by Studio Giovanni Moreno in 2013. The final project has resulted from the analysis of two major assumptions, the customer’s demands and needs, on one hand the average cost desired by these and on the other side the geographic context, climate and the specific land.

The client is a young family formed of parents and their newborn daughter. The two young people are passionate about art collections and this thing can be easily seen since the works of art loved by the two decorate the entire house.

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (19)
The owners desired a house that could easily integrate into the environment and to be in communion with the landscape, in order to benefit from an atmosphere of relaxation and peace that can’t be found in a busy city. The place has some special characteristics in terms of climate and landscape, the area is known for the heavy rains and warm weather. These realities have determined the designers to use more bamboo in order to provide a natural and efficient ventilation and to minimize the energy consumption of the air conditioner. At the same time, the bamboo contributes to a better integration of the house into the landscape.

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (22)

The natural slope in front of the house was valorized with low financial and work costs, giving the possibility to make some rooms that can be used depending on the needs of the owners. The frontal walls of the rooms from the upper level are entirely made of bamboo and they have windows integrated in the middle. These can be folded completely, offering a complete panorama and providing a close relationship with the natural environment. The chromatic is dominated by the reassuring  white  that is sometimes dotted by the lively works of art, that are carefully chosen in order to not compete with the natural green that surrounds the house. The Gallery House, realized by Giovanni Moreno, gives you the sensation of a place full of joy and very reassuring at the same time, which makes you forget the tumult the big cities.

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (21)

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (14)

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (4)

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (3)

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (10)

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (11)

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (12)

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (8)

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (7)

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (6)

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (2)

The Gallery House - an open house to the surrounding nature by Studio Giovanni Moreno (20)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Haddington Park House: Renovation of a 1940’s Bungalow in Dublin

Architects: Robert Bourke Architects Project: Haddington Park House Location: Glenageary, County Dublin, Ireland Project Year 2018 Photographer: Ste Murray Haddington Park House is an extension and renovation of a...

Stark House, Singapore / Park + Associates

Within a 1.5km radius, the Stark House is surrounded by other housing estates – both low and high rise, the Changi Prison Complex, Changi Airport, and several industrial and commercial areas.

New Student Precinct Pop-Up by Breathe Architecture

As part of the New Student Precinct, Melbourne University were looking to build a triple bottom line student experience. It was to build on cultural diversity, be wholly sustainable, socially responsible and provide a new and unique student offering ...

Špejle Restaurant in Prague / Collaborative Collective

Merging the Czech “chlebíček” and the traditional Basque pintxos, a new and proud food-spot was created by Collaborative Collective (COLL COLL) on the emerging...