Residential ArchitectureRenovation ProjectsA Spacious Living Quarters Converted from a Backyard Garage

A Spacious Living Quarters Converted from a Backyard Garage

A Spacious Living Quarters Converted from a Backyard Garage

Project: Granny Pad / Spacious Living Quarters
Architects: Best Practice Architecture
Location: Seattle, Washington
Contractor: Hartman Kable Design Build
Year completed: 2018
Photographer: Ed Sozinho

Across the country, many families are struggling with the same difficult question: How can you best support aging family members when you live in a city with minimal housing options? Best Practice Architecture has offered a brilliant solution to issues around multigenerational living and urban density with their latest Seattle project.

A Spacious Living Quarters Converted from a Backyard Garage

The firm was hired by a Seattle homeowner to create Granny Pad: A spacious living quarters converted from a backyard garage. The residential addition was built to give the aging family member a safe and well-designed home, bring childcare to the growing family, and to maintain privacy for everyone involved.

A Spacious Living Quarters Converted from a Backyard Garage

Located just north of Seattle’s University District, Granny Pad is a 571 square foot detached dwelling transformed from an existing garage into a lofty, open living space. The project began when the client couldn’t find appropriate housing for “Granny” in their neighborhood. With a growing family, they didn’t have enough space in their house to accommodate her needs and maintain the privacy everyone in the family wanted. And with a shortage of affordable housing in Seattle, the option of moving to a larger house in the city was out of reach.

living room, Best Practice Architecture

That’s when Best Practice stepped in. The firm saw converting the client’s existing garage (previously used as storage) as the perfect solution. Design considerations included looking at the project on both a short-term and long-term timeline. First, Best Practice needed to address the immediate needs of the client. They also considered future uses of the space as a possible rental unit, studio, office or other income generating project for the family. And they needed to do all of that using just 571 square feet.

bedroom, Best Practice Architecture

To accommodate the decreased mobility associated with aging, the living area needed to be one level. Rather than make several small rooms, the team opted to create open, central spaces that can be easily adapted to changing mobility issues. Carefully placed windows and skylights provide lots of daylight. Rafters were left exposed in the ceiling. The existing garage door was removed, and the old structure became the entry, kitchen and sitting room. A short walk through the entryway reveals the bedroom, closet with laundry and bathroom. A lofted space above the bathroom (accessed by a ladder) will be used as storage for the time being, but can easily be transformed into an office or sleeping loft in the future. All of these details come together to create a soaring, open feeling that makes the relatively small footprint of Granny Pad feel much larger.

bedroom, Best Practice Architecture

Behind the structure sits a private back deck which connects to the loft space. The yard itself had a natural 6 foot elevation change when Best Practice began the project, which inspired the firm to build Granny Pan into the hill itself. And the bunkering made the loft an easy—and natural—addition.

A Spacious Living Quarters Converted from a Backyard Garage

With unique and forward-thinking design, Best Practice was able to provide their client with the perfect solution for their current housing needs and a world of possibilities for their future.

A Spacious Living Quarters Converted from a Backyard Garage

A Spacious Living Quarters Converted from a Backyard Garage

kitchen, Best Practice Architecture

bathroom, Best Practice Architecture

A Spacious Living Quarters Converted from a Backyard Garage

Flinders Pavilion House / Minett Studio

The client required a low maintenance house that would feel comfortable in scale for the couple and ‘open up’ for visiting guests whilst still allowing privacy and separate spaces.

Three Black Timber Pavilions Connected by a Masonry Wall

The house sits firmly along a winding ridgeline on the outskirts of the small township of Fish Creek. The home surrounds itself in a highly textured brickwork wall in response to its exposed position to strong local winds and a nearby country road.

La Colombière Is A Refuge Perched In The Forest Reminding Us Of Bird Huts

Designed by YH2 Architecture, La Colombière is a refuge located in Sutton, Quebec, Canada. YH2 is an architectural design firm founded in 1994 by architects Marie-Claude Hamelin...

Kew Courtyard House by Drawing Room Architecture

Kew Courtyard House is a forever home for a creative couple. The house supports their mutual love of entertaining, art, gardening and mid century architecture.

Burning Greek Retreat / Craig McMahon Architects

This small compact Ranch Retreat is located on 10 acres in the Central Texas Hill Country. Burning Greek Retreat was designed by San Antonio-based Craig...

Related Articles