Miller House in Berlin / Asdfg Architekten

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten

Miller House is an old house in Berlin that has been rebuilt and refurbished by ASDFG Architekten.

Project description: The history and special situation of the building was a big challenge, but we also saw a high potential in it to become a very unique single family house with a garden in the center of one of the most popular neighbourhoods of Berlin.

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 1

As it is the oldest building of Prenzlauer Berg, the authorities requested us to reconstruct the facade of the heritage-protected building precisely as depicted on an historical drawing from the year 1844. We wanted to show the history of the old building without pretending that the facade would be 170 years old.

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 2

Our concept was to interpret the lines in the historical drawing as differences in the height of a stucco facade using ancient techniques and materials. In an architectural drawing a line could be interpreted in different ways; as a gap in the wall, a section line or a difference in height. It took quite some time and many visualisations and physical models to convince the authorities of our solution.

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 3

As a result of the previous uses as a police station and a workshop, followed by many years of vacancy, the house was in bad condition and had many small rooms. In order to create a generous space we only kept the outer walls and one massive wall in the middle. The staircase, kitchen, as well as some sleeping galleries are somehow ‘plugged’ into this wall.

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 4

On the first floor it is possible to separate the parents’ sleeping room from the gallery with a very big sliding door. The staircase is divided in two parts, the first 5 steps lead to a small podium, which makes you experience the full height of the building. On the parterre it is possible to walk around the facade along the inner walls. For the staircase and the kitchen interior we reused the wood of the 170 year old beams. The old brick walls are uncovered and visible from inside.

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 4

The planning process was carried out in close exchange with the client, which resulted in a lot of very personal and special designed elements. For instance, even the washbasins and the bathtub are designed and custom made for this project.

Architects: Asdfg Architekten
Project: Miller House
Location: Berlin, Germany
Photography: Michael Pfisterer

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 5

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 8

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 7

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 8

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 9

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 10

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 11

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 12

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 13

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 15

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 18

Miller House in Berlin / Asdfg Architekten 19

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Wafra Vertical Housing in Salmiya, Kuwait by AGi Architects

Wafra Vertical Housing introduces a new concept to urban living that adapts to the evolving life style of 21st Century contemporary Kuwait. Considering the increasing demand for land in the city, the transformation of single family dwelling typologies becomes a must

Old Shingle-Style House Transformed by Feldman Architecture into an Elegant Home

The clients for The Farm were determined to create a contemporary, sustainable, and functional home for their family within the building constraints of urban San Francisco.

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects

Situated on one of the last undeveloped oceanfront lots along the iconic Pacific Coast Highway in Malibu, House Noir not only breaks the conventional beach house mold, but it creatively addresses the complexity of building next to the water, especially in the face of climate change—the fundamental design challenge of our time.

Lightspeed Headquarters on the Ground Floor of a 19th-Century Railway Hotel, Montreal

Lightspeed commissioned ACDF Architecture – the designers for the first phase of the firm’s headquarters – to create a new floor dedicated to product development. The workspace of the point-of-sale software company is located on the ground floor of a 19th-century railway hotel, the chateau-style Viger Railway Station.