Residential ArchitectureHousesAfife House / Guilherme Machado Vaz

Afife House / Guilherme Machado Vaz

Afife House / Guilherme Machado Vaz

Project: Afife House
Architect: Guilherme Machado Vaz
Location: Viana do Castelo, Portugal
Year 2018
Photography: José Campos

The Afife house is built in the north of Portugal, in a rural settlement that was established at the foot of the hill and expanded towards the plain, which is used as arable land, and extends to the sea.

Afife House / Guilherme Machado Vaz

The land is separated from a chapel by a walkway, and it is located at a lower level. It is long (about 60 x 18m), and there is a gentle slope. The chapel stands on a base of granite walls with its entrance facing west, and it imposes itself in that area. Its presence had an influence on the project, particularly as regards the design of the volume, its implementation in the space, and the definition of the constructive details. The Afife house sought not to disturb the harmony of this religious space. At the same time it did not want to be submissive to its presence.

Afife House / Guilherme Machado Vaz

The volume was established away from the street so as to create an outside area of arrival and to keep the building in the background towards the chapel and its relation with the public thoroughfare. The width of the house (8.6m) was defined by the deviations that the width of the land determined. A square implantation was defined and repeated in the swimming pool and in the space between both. The regular volume, compact and vertical, evokes the essence of a traditional type of construction in the region of Minho.

Afife House / Guilherme Machado Vaz

Another of the intentions of the project was to respect the natural topography of the land. In order to comply with it, the building was adapted to the existing elevations through half floors, which allowed a direct relationship with the exterior on the South and West side of the house. The useful space was capitalised on by the installation of the ladder in the centre so as to minimise the circulation areas, and promote the path that culminates in the roof terrace – the fifth elevation – where the discrepancy between the levels is clear through the volumetric organisation. Analysing it a posteriori, this association of spatial elements carries with it some ‘Loosian’ reminiscences.

Afife House / Guilherme Machado Vaz

There is a strong contrast between the exterior and the interior. The façade functions as a shell that occasionally allows, through openings, the contact between the house and the world.
When the shutters are closed, the façade is its own denial, it is an anti-façade. It cancels an interior, suggesting only matter. It would become an abstract sculpture if the two copper gargoyles did not denounce a functional concern. The ornamental exaggeration of those gargoyles contrasts with the dryness of the façade.
When they are opened, the portals reveal an interior with different materialities that takes its inspiration from vernacular architecture. The portals of the South elevation (facing the chapel) invoke the gilded carving, and also recall, in an abstract way, the medieval religious paintings created in triptych. The window frames are made of wood, just like the skirting of the entrance floor, and both are painted with colors used in times gone by. The skirting has a freedom that allows it to wander through the area, assuming a character which is both plastic and functional. The floors of the ground level are made of terazzo with brass joints, and the remaining levels have wood floors with open joints. The interior doors do not interrupt the plane of the wall – they choose one side, and lean back. The Afife house is old rather than modern. The swimming pool is what it is.

Casa em Afife / Guilherme Machado Vaz

Casa em Afife / Guilherme Machado Vaz

Casa em Afife / Guilherme Machado Vaz

Casa em Afife / Guilherme Machado Vaz

Casa em Afife / Guilherme Machado Vaz

Guilherme Machado Vaz

Subscribe to our newsletter

Lucron Office in Bratislava / Čechvala Architects

The new LUCRON office layout is divided into two parts. The northern part consists of offices formed in a traditional way with an exception of an inner core that includes all service areas.

Mid-Century Sanctuary, a Serene and Meditative Remodel/Addition to a 1950s Rambler in Seattle

Remodeling this 50’s rambler entailed refreshing the main floor, plus an addition of a second story Master Suite; all designed in a minimalist aesthetic to heighten the lush, retreat-like experience of the site.

Vandal Restaurant Celebrates Street Art and Street Food

Located in New York, Vandal Restaurant was completed in January 2016 by Rockwell Group. Description by Rockwell Group: Located on Bowery, the TAO Group's Vandal...

Captain Kelly’s Cottage / John Wardle Architects

Captain Kelly’s Cottage involves the painstakingly considered restoration of the original weatherboard cottage on a remote bay of Bruny Island, Tasmania. Captain Kelly built the cottage in the 1830’s. The original cottage consisted of two structures: bedrooms and kitchen, surrounded by a wide verandah.

Cat Hill House by Studio MM Architect

Bringing the client’s personal journey to the forefront, Cat Hill House is a celebration of past accomplishments and meaningful life experiences – while leaving room to build new memories.

Recommended Stories