Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal

Architects: 3r Ernesto Pereira
Project: Cloaked House
Architect in Charge: Ernesto Pereira
Design Team: Tiago Pedrosa Martins, Daniela Leitão
Location: Marco de Canaveses, Portugal
Area: 140.0 m2
Project Year 2017
Photography: João Morgado

Looking at this project, it is indeed the sensations we experience that leave their mark as we think, walk and live through it. This project was clearly inspired by the place, a piece of land surrounded by chestnut trees, incredibly ripped into the mountain, flanked by a stream that flows down the hillside and a magnificent open view of the other side of the valley perfectly nestled into the natural landscape.

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 1

It was this bucolic scenario that led to an enterprise that had no intention of imposing itself on the surrounding nature, but rather blending, hiding and transforming with it. It gave rise to the “ Cloaked House ” concept.

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 2

This is how the house lands on the location and the “deviates” from the existing trees, emphasizing the lightness attitude and the conservation of the surrounding nature. The two blades – the roof and the floor – open onto the landscape and are punctuated whenever encountering a tree. This has resulted in patios that introduce dynamism and movement into a house marked by a well-defined rhythm of the wooden pillars, which support the garden-topped roof. The rest is transparency, glass, which is the only solution that makes sense in this scenario.

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 3

In summer the dense leafiness of the trees “engulfs” the whole house, making it almost imperceptible at the same time as protecting the interior from the intense sun. In winter the deciduous trees shed their leaves, allowing the sun rays to penetrate inside and warm up the house, making it slightly more visible among the bare branches.

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 4

Whether indoors or outdoors, living in the forest or with the forest, exposed or in communion, a distinct project, which is difficult to explain but which fuels the will to live.

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 5

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 6

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 7

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 8

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 9

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 10

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 11

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 12

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 13

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 14

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 15

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

NoD Café in Prague by Collaborative Collective

NoD Café in Prague by Collaborative Collective

Our proposal is amplifying an early 20th century atmosphere whilst keeping the NoD Café signature; the pompous central bar under the floating Jiri David’s Golden bones sculpture and the elevated seating area.
A Open and Multifunctional Living Space for the Fashion Brand Tkstyle Boutique 4

A Open and Multifunctional Living Space for the Fashion Brand Tkstyle Boutique

It is commonly considered that people cannot enjoy work and life at the same time, although they are hardly separated from each other completely. Through breaking the routines and bringing a "home" into the workspace, JACKY.W DESIGN created an open and multifunctional living experience space for the fashion brand TKSTYLE BOUTIQUE.

Wikkelhouse is a Special Little House, Made Out of Cardboard

Using cardboard as its main building material, Wikkelhouse is a cutting-edge sustainable house with a beautiful design and exceptional constructive strength. Wikkelhouse is a flexible...
New Bangkok House

New Bangkok House for an Extended Family

The new Bangkok house for an extended family is located on the same property as the owner's old home. The two residences stand in a parallel orientation and are separated by a swimming pool,

Botan Sofa by EMBT / Inspired by the peony flower

Botan is a new sofa designed by  Enric Miralles - Benedetta Tagliabue/EMBT in partnership with Passoni Natura. Inspired by the peony flower (botan is...

More Articles Like This