Alpes Office / Ho Khue Architects

Alpes Office, Ho Khue Architects

Architects: Ho Khue Architects
Project: Alpes Office
Lead Architects: Ho Khue
Location: Đà Nẵng, Vietnam
Area 350.0 m2
Project Year 2016
Photography: Hiroyuki Oki

Children from centuries in the past until now were born and raised in the countryside without many amenities and little money. These are now successful city dwellers. They are now modern but have not forgotten the images and feeling of cement roofs, the low brick walls, and the bamboo that permeates the village.

Alpes Office, Ho Khue Architects 1

This scene has nurtured so many of today’s generation of successful people. As the country develops and they flock to urban settings surrounded by glass, air conditioning and monotonous designs. They become bored with the surroundings that lack emotions and feel a robotic sense of detachment. The Alpes Office has feeling and is environmentally sustainable, as were the villages of the past.

Alpes Office, Ho Khue Architects 2

Originally the large lot contained some old houses, white pampas grass, native bamboo shrubs, and plants that survived on the ambient conditions with little input from people. Ho Khue Architects (ALPES) design concept was to evoke the old feeling of the village in our state of the art modern office as being part of nature. Today’s appearance is soothing, natural, and contains many of the surrounding native plants in the structure.

Alpes Office, Ho Khue Architects 3

Banana Trees, yellow bushes and native plants were transplanted to the first floor of the office. There is also a water feature with slat steps at the front door with harvested plants. The southwest exposure is built with decorative concrete with slats to keep out the hot sun and allow air flow from the ocean breezes.

Alpes Office, Ho Khue Architects 4

The rooftop is densely planted with the grasses and other plants to cool the lower floors. This floor houses the executive office, meeting room, and large open sided lunch room with a complete kitchen. Vining flowering plants surround the open areas to create shade and beauty. It is a professional place with natural ventilation, pleasing plantings, and comfortable environment for clients and workers.

Alpes Office, Ho Khue Architects 5

In order to recreate the ambience of a countryside home we used bricks that were not burnt by the kiln. The floor is made of decorative concrete tiles with a ground light grey finish. The cement roofs appear as scaffolding as was the method of construction in the countryside. This gives depth because of its 3 dimensional structure. A modern building with an ageless feeling.

Alpes Office, Ho Khue Architects 6

Working in this modern office evokes feelings reminiscent of childhood and a time when life was simpler. The air flow is fresh from the sea leading to comfortable temperature without being cold. Today’s younger generation may have had little or no time in the countryside. This office has brought the spirit and the heart of the rural areas to the workplace.

Alpes Office, Ho Khue Architects 7

Alpes Office, Ho Khue Architects 8

Alpes Office, Ho Khue Architects 9

Alpes Office, Ho Khue Architects 10Alpes Office, Ho Khue Architects 11

Alpes Office, Ho Khue Architects 12

Alpes Office, Ho Khue Architects 13

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

VS House by Alp’Architecture / Switzerland

Built on the fringe of the village of Vollèges, Wallis, Switzerland, VS house benefits an amazing view on the valley of Entremont.
Toyou Bookstore by Wutopia Lab

Toyou Bookstore by Wutopia Lab

Wutopia Lab's Toyou Bookstore designed for the CIFI Group opened to the public on May 1, 2021, and in just three weeks, this new bookstore became the No.1 in the ranking bookstore and audio-visual stores in Huangpu District by Popular Review.
Tribeca Condo Comes Alive With Fresh Palette of Colors and Textures 1

Tribeca Condo Comes Alive With Fresh Palette of Colors and Textures

Prior to the renovation, exposed brick, a mix of colors including off-white, beige, brown, and muted green, and dark hardwood floors made for a more traditional look, but it felt a bit too dark, even during peak daylight hours. The Tribeca condo project started in June 2016, and had to be completed by December 2016 in time for the baby’s arrival.
Nest House 3

Nest House in Brisbane Has a Robust, Warm and Timeless Aesthetic

The Nest House is a family home tucked away on a large bush block that combines an enviable combination of city views and an acreage lifestyle within the inner-city of Brisbane. The house draws its inspiration from modern roots, expressed through the juxtaposition of heavy vertical and light horizontal planes.
A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 5

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb

This project re-invigorates the life of an existing Queenslander cottage in inner city Paddington. A new extension is carefully considered to mitigate the issues of a steep site and overlooking neighbours, creating platforms and private courtyards that extend the functioning ground plane.

More Articles Like This