Apart-Hotel Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

- Advertisement -

Apart-Hotel Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

Project: Apart-Hotel Svatý Vavřinec
Studio: OV-A Architectural Studio
Authors: Jiří Opočenský, Štěpán Valouch
Collaborators: Vojtěch Kratochvíl, Anna Schneiderová, Jan Stibral, Františka Podzimková, Tomáš Kubelka
Co-authors: EDIT! – Ivan Boroš, Šimon Dočekal (apartment interiors Krkonoše and Modern, wellness, game rooms, hallways, garages)
Project location: Pec pod Sněžkou, Czech Republic
Realization: 2018
Area: built-up area 2 367 m2 / gross floor area 10 580 m2 / usable floor area 7 176 m2
Photography: BoysPlayNice

OV-A Architectural Studio designed an apart-hotel – contemporary, sustainable, alpine architecture that offers more than just accommodation. Located in the mountain town and ski resort Pec pod Sněžkou, Czech Republic, four apart-hotel buildings erected on a roof-meadow continue the thread and the qualities of the urban matrix and further develop and elaborate on them.

The suite houses were built on the lot of a former store from the 80s. Four of the houses are located on the „meadow“ – a green roof above the shops in the parterre of the building. The space between the individual houses offers views of the far horizons of the mountain meadows. The atmosphere among these houses is intimate but neighbourly. The roof garden covers commercial spaces and garages.

Apart-Hotel Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

The mountain town and ski resort Pec pod Sněžkou originated from the earlier original buildings in the valley, that expanded toward the surrounding hills. Slowly, large tourist accommodation and hotels emerged. The core character of the area is shaped by the individually standing buildings along the main street that are in close contact with the surrounding nature. The atmosphere is captured by a road rising through the valley along-side streams and by the openings between houses that allow a view of the further planes of the village and the cabins scattered on the meadows. The design of four apartment buildings continues the thread of these qualities and develops and further elaborates on them.

Apart-Hotel Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

On the investor’s parcel in the village centre on a visually exposed spot, there used to stand the small department store Sněžka from the 80s. The long mass of the building gave the impression of a barrier and blocked the views into the further planes of the village. The remaining space around the building wasn’t utilized or well-maintained because it belonged neither to the building, nor the street. The commission from the investor was to build 90 apartments in the form of suite houses on the parcel of the former commercial building and the surrounding vacant spaces of the plot.

Apart-Hotel Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

The building of the former shopping centre was removed. In its place there was created a new commercial parterre covered by a meadow. On this roof-meadow, four houses were erected. The houses are of different size and orientation. There are dynamic and exciting spatial relations between them, reinforced by the ascending terrain.

restaurant, Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

The roof meadow is a semi-private open space in-between houses, intended for various activities and events. There is an outdoor grill with seating, a children’s playground and the space in front of the apartments doubles as terraces for individual suites.

restaurant Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

The building has two underground garages on different levels. The mutual parterre is accessible through the interior of all of the apartments.

Apart-Hotel Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

Entry into the apart-hotel is through the reception lobby. The winter entrance leads to the ski-room in which each apartment owner has their own ski box.

Apart-Hotel Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

The shared parterre has various service for the accommodated: an adult game room with a 3D golf simulator, a teenage game room, children’s game room, a winery with chilled wine in which the customers have their personal wine boxes, a lobby with a fireplace and a restaurant specializing in grilled meat.

Apart-Hotel Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

The commercial spaces include a supermarket with its facilities, a pharmacy in the style of ‘shop in shop’, connected to the supermarket, a sports goods store and a ski and bike service shop.

Apart-Hotel Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

The apartment towers are organized around four elevators and staircases. Entrance to the apartments is through the shared courtyard in front of the elevator. Organizing the apartments into four towers eliminated long apartment hallways which supports neighbour relations on the individual floors and in the house.

Apart-Hotel Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

The house is based on underground stilts on two elevation levels – a bench in the hillside. The house’s core construction is of reinforced concrete, changing to a brick system with concrete ceilings in the upper levels of the building. The slanted roofs are concrete monoliths.

dining room, Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

The bearing perimeter walls are insulated with mineral wool insulation covered by veneer from red cedar wood.

bathroom, Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

The parterre has stone cladding. The meadow above the parterre is an intensive Optigrün green roof with retaining ribs on slanted planes. Tower roofs are covered by an extensive green roof with sedum matting.

guest room, Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

The apart-hotel is intended for the recreation of the suite owners, but it also offers their suites for rent in times of vacancy. The rental system includes reception and cleaning services, and complete hotel service for the accommodated guests. A purchase of such a suite therefore becomes a guaranteed profit investment for the owner. The apartment interiors were designed in four variations from which the owners could choose. The author-designed interior was a condition the owner had for the actual integration of the building into the rental system. Each style represents their graphic symbol that is present in the interior.

guest room, Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

Glamour – golden star
The interior is based on darker tones of oak, gold embroidery and ornaments.
Scandinavia – the ‘V’
Light tones of whitened spruce in combination with white ornaments on dark blue textiles. The bathroom is decorated with a reindeer.
Modern – triangle
Follows the elegant design of the 50s and 60s and brings through a light never-aging elegance.
Krkonoše (the Giant Mountains) – blue cross
A small cross on a light coloured background resonates with folk embroidery and the local folk history of the mountains. The veneer is pine plywood and the interior is complimented by the traditional Giant Mountain chair.

Apart-Hotel Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

Apart-Hotel Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

- Advertisement -

Tiny House Done: A Nature-Friendly and Cozy House by DDAANN Studio

The Done project gives you the unique opportunity to be involved in the construction process, and the smart solution used to make the individual pieces makes it easier for you to place the entire structure in the landscape and assemble the house on site without having to build a concrete foundation.

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Meraki’s expansion to a new floor offered an opportunity to observe how the company had grown into (or in this case out of) the space Studio O+A designed for it four years ago.

Litchfield Countryside Retreat by Chango & Co

This countryside retreat was completely renovated by New York-based Chango & Co. Project description: It all began with a phone call from a lovely English couple...

Urban Row House in Richmond’s Historic Jackson Ward Neighborhood

It is rare to happen upon a vacant urban lot, and even rarer that it be in a designated Historic District. We have designed a decidedly modernist urban Row House in Richmond’s historic Jackson Ward neighborhood for a client from Atlanta.

Zooco Santander Office / Zooco Estudio

The Zooco Santander office is located in a corner and it has two facades with a strong rhythm of windows with a semicircular top shape. This gives the space a great personality.

Modern Seaside Home – Redefining the Openness to the Outside

In this modern seaside home, the living space reveals itself through a varied range of sequences and views changing with seasons and the passing of time. The owners wished to renovate the house in order to make it more adapted to their lifestyle

Old House Completed with a Modern Modular Addition – Balaclava House

Designed by ArchiBlox, Balaclava House is located in Victoria, Australia. The project integrates perfectly an existing residential structure with a modern modular addition realized...

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects

The bearing structure of the Santorini summer house has been made by reinforced concrete. Local black stone, bricks and thermal insulation have been used for the walls, as also colored earthy plaster for the coatings and the exterior floors.

Jersey Shore Vacation Home by Jeff Jordan Architects

Located within walking distance of the beach, this Jersey Shore vacation home for a Manhattan-based couple rises to an ocean view and has plenty of space for family and friends.

Lakeside Cabin: Lightweight, Simple and Economical

De Rosee Sa recently completed a magical lakeside cabin on the edge of woodlands in the village of Nouvelles, Belgium. A self-build project, the...

Clevedon Estate Pavilions by Herbst Architects

Herbst Architects has designed two pavilions as a extension of a house located in rural Clevedon, Auckland, New Zealand. Description by Herbst Architects: Twin client-commissioned...